X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum ne vom lecui după metodele noi

26 apr. 2017,, 11:31   Societate
31826 8

Marina Prodius

Ministerul Sănătății a găsit soluția pentru a reduce rîndurile la specialiștii de profil.

Nu e secret că la unii dintre ei este greu de ajuns. Sîntem nevoiți să așteptăm săptămîni sau chiar și luni. Desigur, această situație îi nemulțumește pe pacienți. Conform unui nou ordin al Ministerului Sănătății, medicii de familie vor putea diagnostica singuri 94 de maladii. Însă această știre i-a îngrijorat pe potențialii pacienți. Societatea nu are încredere în competența medicilor, ale căror funcții în ultimul timp se limita la scrierea îndreptărilor. Totodată, în sistem se simte o lipsă acută de specialiști în medicina primară.

Problema cozilor va fi soluționată

Principalele probleme ale sistemului de sănătate din Moldova pot fi numite rîndurile pentru înscrierea la specialiști, deficitul de cadre și policlinicile supraaglomerate. Dar pentru a ajunge astăzi la un specialist de profil îngust, cu excepția unor specialități, este necesară îndreptarea de la medicul de familie, a cărui activitate se reduce la lucrul cu hîrtiile. În baza acuzelor, el trimite pacientul la specialist.

Problema rîndurilor va fi soluționată dacă medicul de familie va putea stabili singur diagnosticul și prescrie tratamentul – consideră reprezentanții Ministerului Sănătății, invocînd recomandările OMS, potrivit cărora 80% din asistența medicală este acordată la nivel primar, iar în celelalte cazuri pacientul este trimis la un specialist. Anual, în Moldova sînt înregistrate circa 10 milioane de asemenea adresări.

Totodată, pacienții cu complicații sau probleme serioase vor fi trimiși la specialiști. Dar medicii de profil îngust acum vor cheltui mai puțin timp pentru a stabili diagnosticul, deoarece pacientul va veni deja cu analizele și cu investigațiile făcute, care au fost stabilite de medicul generalist.

Ucidem doi iepuri

- Esența nu constă în faptul că pacientul nu este trimis la specialist, sensul ordinului Ministerului Sănătății constă în faptul ca medicul de familie să poată indica examene medicale, pe care pacienții le puteau efectua anterior doar cu prescrierea specialistului. Iată despre ce este vorba, spune șeful Catedrei medicină de familie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Ghenadie Curocichin. E greu să ajungi la un medic specialist, iar uneori pacienții așteaptă cu săptămînile. Dar cel mai dificil le este pacienților de la țară, care sînt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a obține o asemenea îndreptare.

Să zicem că pacientul trebuie să facă ultrasonografia inimii. Pentru asta e nevoie de îndreptare la cardiolog. Cu toate că și medicul de familie, și cardiologul știu că trebuie să facă USG-ul inimii. La Chișinău această problemă se soluționează repede, timp de jumătate de oră poți ajunge dintr-un capăt în altul al orașului. La sate, unde nu sînt specialiști, pacientul trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a obține îndreptarea de la specialist, iar ulterior să revină acasă și să ajungă la acest examen medical. Astfel, prin acest ordin se ating două scopuri – ucidem doi iepuri. Economisim timpul și banii, adică cheltuielile indirecte ale pacientului.

Iar asemenea oameni, care cheltuiesc banii și timpul sînt sute. Cu rezultatele analizelor, pacientul vine la medic și e suficient pentru a primi tratamentul. De ce în acest caz este nevoie de autorizarea specialistului? Cred că la consultarea specialistului pacientul trebuie să ajungă deja examinat suficient pentru ca specialistul să poată emite o încheiere calitativă și să ofere recomandările necesare. Timpul medicilor specialiști trebuie prețuit în mod special, dar să nu fie irosit pe permisiunii formale pentru examenele medicale.

Rîndurile la specialiști se formează din cauză că cea mai mare parte a pacienților vine după ștampilă. Acum această povară va fi scoasă și ei vor putea acorda mai multă atenție pacienților gravi și cazurilor complicate. De asemenea, se va reduce timpul de acces la medic. Rezultatele le vom putea vedea peste 3-4 luni, și-a exprimat speranța Curocichin.

Se va majora povara medicilor de familie?

Inițiativa Ministerului Sănătății este susținută de vicedirectorul Asociației Medicale Teritoriale Botanica (Centrul Medicilor de Familie) Georgeta Gavrilița. Potrivit ei, medicul de familie este capabil să se clarifice fără încheierea specialistului.

- Medicii de familie pot determina toate 94 de boli. Specialiștii sînt încărcați acum din cauza diferitor standarde birocratice. De exemplu, potrivit protocolului, medicul nu putea elibera certificatul medical fără încheierea specialistului. Putem cita multe exemple cînd medicul de familie poate prescrie singur tratamentul, poate examina. Specialiștii vor avea posibilitatea să examineze pacienții cu boli grave, cu care medicul generalist nu se poate lămuri. El se va ocupa de acest pacient azi, dar nu peste o săptămînă, două, cum era anterior. Sînt convinsă că volumul de lucru al medicului de familie nu se va majora, pentru că acum el nu va trebui să scrie îndreptări la specialist pentru ca ulterior pacientul să se înscrie la un alt medic.

Șefa Reprezentanței Oficiului Avocatului Poporului din Comrat, Svetlana Mironova, este de acord că e foarte bine cînd medicul de familie urmărește întreaga familie. Lui îi este mai ușor cînd cunoaște cîteva generații, situația din familie.

- Dar ei sînt încărcați cu completarea unui număr enorm de formulare pe fiecare caz și cu elaborarea rapoartelor. Acest lucru ia mult timp, care ar putea fi acordat pacienților. La medicii de familie la fel sînt rînduri mari. Iar acum există probabilitatea că volumul de lucru se va majora. Despre majorarea salariului nu este vorba. Și nu există certitudinea că toate bolile vor fi tratate. Mulți, de frica în fața cozilor, vor apela imediat la serviciile medicale private, alții – la internet sau medicina populară. Apare întrebarea, de ce atunci avem nevoie de medicina asigurată de stat, care se autoelimină?, se întreabă retoric Mironova.

În Moldova se atestă deficit de medici de familie

Potrivit avocatului poporului Svetlana Mironova, sistemul duce lipsă de medici specialiști, iar pentru a nu afișa acest lucru, toate funcțiile lor au fost puse pe umerii medicilor de familie. Totodată, nu e secret că mulți medici de familie sînt foști pediatri și terapeuți, care s-au perfecționat. De aceea, pînă cînd nu va fi lichidată penuria de cadre, noi nu vom putea scăpa nici de cozile la specialist, nici de cele la medicul de familie.

- La noi în oficiu vin deseori oameni care se plîng pe medicii care au stabilit un diagnostic greșit, inclusiv pe medicii de familie. Iar ținînd cont de faptul că multe localități au rămas fără medic de familie, oamenii încep să treacă la medicamentele care sînt la îndemînă, la ierburi etc. Ei înțeleg că, procurînd polița medicală, ei plătesc mai mult. Un studiu recent a arătat că deținătorul de poliță achită mai mult decît cel care nu o are. Mai ales sînt nemulțumiți pensionarii, cărora li se prescriu preparate ale căror prețuri depășesc cu mult pensia lor, a menționat Svetlana Mironova.

Ghenadie Curocichin e de acord cu faptul că medicul ar trebui să acorde mai mult timp pacientului, dar nu lucrului cu hîrtiile.

- Dar unii medici primesc, mai ales la sezon, pînă la 40-50 de pacienți pe zi, iar acesta e un număr foarte mare, spune el. Moldova se confruntă cu un deficit serios de medici de familie. La începutul anului era vorba de 1700 de oameni în sistem. Cu cinci ani în urmă – 2100. Totodată, ei sînt distribuiți neuniform din punct de vedere geografic. Cel mai mare deficit se atestă la sate. În unele raioane ale țării, mai ales în cele de sud, există un mare deficit de medici de familie. Potrivit normelor, un medic de familie poate acorda asistență medicală la circa 1500 de pacienți.

Oamenii pleacă la pensie, dar nu toți specialiștii noi pot merge la sate, din cauza lipsei condițiilor decente de muncă și a salariilor mici. O parte dintre specialiști părăsesc sistemul, o parte pleacă peste hotare, deoarece acolo această specialitate la fel este solicitată, însă este plătită mai bine.

De ce se pune la îndoială competența medicului de familie? El, ca și terapeutul, a învățat la rezidențiat trei ani. Programul de studii este la nivel european, iar această întrebare este ofensatoare pentru medicii de familie. După rezidențiat medicii de familie își găsesc foarte ușor de lucru în Bulgaria, România și Rusia. Acolo problema competenței lor nu apare. Diploma moldovenească a medicului de familie este recunoscută în multe țări.

Dacă persoana se specializează în medicina de familie înseamnă că ea are pregătire medicală primară, ea este pregătit să rezolve probleme ce țin de sănătatea oamenilor. Nimeni nu spune că ea este capabilă să soluționeze toate problemele. Dar orice specialist, chiar dacă este profesionist în domeniul său, nu este specialist în domeniul medicinii de familie. Doar după recalificare. Potrivit statisticii mondiale, în țările cu sectorul primar al asistenței medico-sanitare dezvoltate, 70-80% dintre probleme sînt soluționate la nivelul verigii primare. Sper că în Republica Moldova acest lucru e posibil, spune Ghenadie Curocichin.

Moldova se află în pragul cartelelor electronice

Potrivit lui Ghenadie Curocichin, în Moldova trebuie să apară în curînd cartelele medicale electronice. Lansarea sistemului electronic era preconizată anterior, dar acesta încă nu e gata și Ministerul Sănătății promite că pînă în toamnă va fi pregătit. Atunci cînd vom trece complet la sistemul electronic, nu va fi nevoie de dublat totul pe hîrtie. În prezent medicul de familie lucrează de două ori mai mult. El își documentează activitatea la calculator și în cartela medicală a pacientului. Cartela electronică va fi păstrată în sistemul cartelelor electronice, iar accesul la ea va fi posibil doar cu acordul pacientului. În cartelă vor fi scrise istoria bolii, rezultatele analizelor, îndreptările.

Totodată, pacienții se vor putea înscrie la medic online și primi rezultatele prin poșta electronică, așa cum se practică demult peste hotare. De asemenea, se preconizează lansarea unui sistem informațional centralizat de achiziție a medicamentelor. În farmacii nu va trebui să mergem cu rețeta, deoarece ele vor ști ce preparate și în ce doze au fost prescrise de medic.

Cum e sistemul medical în Israel?

Despre sistemul medical din Israel circulă legende. Cît privește medicul de familie, el trebuie să poată trata hipertensiunea și stenocardia – din cardiologie, diabetul zaharat – din endocrinologie, sciatica – din neurologie, să urmărească evoluția sarcinii – din ginecologie, varicele și furunculoza – din chirurgie.

Medicul de familie, de regulă, ține evidența tuturor membrilor familiei. El îl triază pe oamenii bolnavi în realitate, care au nevoie de asistența specialistului. Nu e atît de ușor să ajungi la specialist fără îndreptarea medicului de familie. Chiar dacă se reușește acest lucru, pacientul va trebui să achite o taxă la casa spitalului, care nu e mică. De exemplu, la cardiolog nu puteți ajunge direct, iar la dermatolog – da. Există anumite liste de specialiști accesibili direct.

Cel mai important lucru în medicina din Israel este prezența echipamentului modern la toate etapele de examinare și tratament. Analizele se fac foarte repede și eficient și se oferă rezultatele. Mai mult, puteți urmări online rezultatele analizelor. Ai dat dimineața sînge, după masă poți afla rezultatele pe Internet. Obținînd îndreptarea de la medicul de familie, trebuie să aștepți cîteva luni pînă te va primi specialistul. Sînt puțini medici.

Dar cum e în SUA

În SUA medicii de familie (family practitioner) au un rol important în sistemul medical. Ei nu vin acasă, dar instituția medicilor de familie înflorește și se perfecționează. Un medic generalist e nevoit să facă totul: să primească nașterile, să efectueze apendicectomia, să acorde asistență în cazul fracturilor, să trateze răcelile, pneumonia, reumatismul și alte boli. Aceasta este legat de faptul că specialiști de profil îngust sînt puțini. În special, ei pot fi găsiți în orașele mari, așa că medicii de familie sînt nevoiți să le acorde oamenilor de toate vîrstele un spectru larg de servicii medicale. Iar cînd pacientul are nevoie de ajutorul medicului specialist, el se poate adresa oricînd la o clinică specializată.

În funcție de tipul asigurării medicale, medicul de familie poate fi ales de sine stătător sau din lista de medici deținători ai polițelor unei companiei de asigurare. De regulă, oamenii preferă serviciile medicului de care au beneficiat părinții, rudele, cunoscuții. E foarte bine cînd medicul ține minte și știe de ce afecțiuni au suferit rudele pacientului, ce probleme de sănătate le sînt specifice membrilor familiei acestuia.

Lupta pentru clienți în SUA este foarte dură. Dacă medicul decide să-și schimbe proprietarul sau să-și deschidă propriul business, el nu-și poate lua baza clienților pe care a „acumulat-o”. Dar cel mai important – în SUA nu sînt cozi la doctori, deoarece primirea se face doar în baza programării. Dacă ați ratat ora fixată, medicul nu vă poate primi, deoarece orarul lui e scris pe minute. Totodată, dacă nu l-ați prevenit că nu veți veni la primire, atunci veți primi contul pentru vizită, deoarece el nu a cîștigat nimic în acest timp. Dacă nu ați ajuns la medicul vostru, atunci inițial sînteți examinat de asistentul medicului, adică vă măsoară tensiunea, temperatura, înălțimea, greutatea, masa corporală și masa lipidelor. Aceste date sînt introduse în fișă. După aceasta medicul face cunoștință cu ele, studiază istoria bolii, se uită ce analize și cînd au fost efectuate, pentru a vedea dacă nu trebuie să faceți altele noi.

Toate acuzele se introduc în baza de date, apoi se face examinarea, rezultatele se introduc într-un fișier din calculator și imediat toate îndreptările pentru examene sau rețetele voastre sînt trimise la farmacie. Analizele pentru determinarea nivelului de zahăr în sînge sau colesterol, USG, radiografia cutiei toracice se fac chiar în cabinetul medicului. Nu trebuie să alergați din cabinet în cabinet și din nou să stați la coadă.

Dar dacă ajungeți la spital, atunci imediat se face legătura cu medicul vostru de familie. Cu răceală și tuse nu se merge la medic, deoarece medicamentele necesare pot fi cumpărate în orice farmacie. Buletine medicale în SUA nu există: fie nu puteți merge la lucru din cauza bolii, fie vă cred pe cuvînt. E altceva dacă vi se va plăti ziua cînd ați lipsit – asta depinde de contractul colectiv de muncă semnat cu angajatorul.

Dar cum e în Germania

Toți am auzit că sistemul de sănătate din Germania funcționează ca și toate mecanismele germane, exact și cu randament maxim. De regulă, medicul de familie este primul medic la care vine pacientul și, dacă doctorul nu-l poate ajuta, el îi oferă îndreptare la specialist. Medicii de familie își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor particulare (die Praxis) sau în cadrul centrelor medicale (Medizinische Versorgungszentren). Cabinetele private se pot afla atît în proprietate privată, cît și în locațiune, se pot amplasa în spații locative sau în clădiri separate.

Medicul primește bolnavii, trecînd dintr-o cameră de convorbire în alta, unde este așteptat de pacienții pregătiți de asistentele medicale (sînt măsurați parametrii, e colectată anamneza minimă necesară). Astfel, se face economie de timp. Datorită rețelei unice de calculatoare, medicul poate vedea toată informația despre pacient, colectată timp de cățiva ani, poate citi concluziile altor medici, solicita documente online, preciza doza medicamentelor și prezența lor în farmacii.

Este o mare confuzie cînd se crede că medicul de familie trebuie doar să scrie îndreptări la specialist. Medicul de familie din Germania poate trata orice patologie în limita competenței sale, iar asta înseamnă practic întreaga terapie, ortopedia conservatoare, cazuri simple de patologii ORL, cele mai răspîndite afecțiuni neurologice și psihiatrice, un spectru larg de afecțiuni dermatologice, ginecologia și urologia conservatoare, intervenții chirurgicale (tratarea rănilor, unghii concrescute, înlăturarea tumorilor), diagnostic de laborator și funcțional. Pentru toate acestea, medicul are la dispoziție 15-20 de minute la fiecare pacient.

Și în alte țări ale lumii – Franța, Portugalia, Ucraina, Kazahstan, Suedia – medicul de familie este un specialist de profil larg, universal, capabil să soluționeze un complex de probleme legate de sănătatea pacienților, tuturor membrilor de familie, inclusiv a copiilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?