Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Mașini vechi: UE are în plan taxe de drum plătite în funcție de emisiile de CO2

27 apr. 2017,, 04:00   Ştiri Auto
2607 0

Posesorii de vehicule care tranzitează statele Uniunii Europene ar putea fi nevoiți, în curînd, să plătească taxele de drum diferențiat, în funcție de emisiile poluante ale mașinilor deținute.

Astfel, cu cît mașina utilizată este mai veche și mai poluantă, cu atît vignetele sau sumele plătite la stațiile de taxare de pe autostrăzi vor fi mai prohibitive.

Intenţia dezvăluită de doi oficiali ai Comisiei Europene va fi prima măsură de acest fel care implică trasarea unor principii clare pentru toate statele Uniunii în privinţa taxelor de drum atît pentru autoturisme cît şi pentru autobuze sau camioane. Conform unei depeşe Reuters, se pare că o astfel de propunere este susţinută chiar de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) care, bineînţeles, doreşte taxarea mai accentuată a posesorilor de vehicule vechi astfel încât aceştia să fie împinşi către achiziţia unora noi. „Orice taxare a utilizării durmurilor care nu ia în calcul emisiile reale de noxe va duce la «sub-optimizarea» parcului auto”, a menţionat ACEA într-un document.

Conform Reuters, directiva pregătită de oficialii UE nu va obliga statele membre să taxeze utilizarea drumurilor în funcţie de normele de poluare, dar trasează liniile directoare pentru ca o astfel de măsură să fie aplicată omogen pe tot cuprinsul Uniunii.

Varianta finală a acestei noi propuneri a oficialilor UE va fi publicată, cel mai probabil, la finalul lunii mai, urmînd ca Parlamentul European să o discute şi, eventual, să o aprobe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?