Parcările cu plată ar putea deveni verdict pentru Chirtoacă

Parcările cu plată ar putea deveni verdict pentru Chirtoacă

Scandalul din jurul contractului privind parcările cu plată din Chișinău a scos la iveală corupția din primăria capitalei.


Reținerea unui șir de oficiali de rang înalt din cadrul administrației orașului și a businessmanului Alexandru Pincevschi, suspectat de elaborarea unei scheme frauduloase privind amenajarea parcărilor cu plată, atestă faptul că problema corupției este din ce în ce mai greu de ascuns de societate. Acest fapt a fost remarcat la unul dintre canalele de televiziune private de către consilierul municipal din partea Partidului Socialist (PSRM) Alexandr Odințov, citat de NOI.md.

Anchetatorul urmează să stabilească numele autorului contractului scandalos cu «EME Parkleitsystem GmbH», care prevede amenajarea și deservirea parcărilor cu plată din Chișinău, însă cercul celor implicați, potrivit lui Odințov, devine din ce în ce mai îngust. „Deocamdată nu cunoaștem numele autorului acestui proiect, dar este clar că conducerea Primăriei a colaborat strîns cu oamenii de afaceri care și-au promovat interesele. Nu este o coincidență faptul că managerul Companiei „PLS Parcare”, create pentru amenajarea parcărilor cu plată, a fost Serghei Islentiev, care circa zece ani a muncit pentru Alexandru Pincevschi (proprietar al „Elita-5” – nota red.). Nu este întîmplător faptul că avocatul care încearcă să impună prin instanțe acest contract este fratele șefului Secției juridice a Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”, conduse de liberalul Iurie Topală. Aici cercul se închide”, a spus Odințov.

Cercul acuzaților, în opinia consilierului municipal, ar putea să se încheie cu Dorin Chirtoacă. „Problema parcărilor din capitală, într-adevăr, trebuie soluționată. Dar acest lucru ar trebui să se facă într-un mod civilizat. Este necesar să fie stabilit locul unde poate fi introdusă taxa pentru parcare și unde nu poate. Spre exemplu, lîngă spitale și alte instituții de importanță socială parcările nu trebuie să fie cu plată. Este necesar să se urmeze bunele practici ale colegilor noștri din capitalele europene. De exemplu, la Budapesta o întreprindere municipală separată este responsabilă pentru deservirea locurilor de parcare. Ea încheie contracte cu antreprenorii privați, dar toate plățile sînt efectuate printr-un centru unic. Acest lucru contribuie la scăderea semnificativă a corupției în acest domeniu. Iar la noi o bandă de funcționari și oameni de afaceri a transformat Chișinăul în loc de pricopseală, cu primarul general și conducerea Partidului Liberal în frunte. Sper că ei nu vor fi scăpa de anchetă cu ajutorul acelorași mijloace pe care le-au furat din buzunarele cetățenilor, și vor fi închiși”, a conchis alesul local.

Reamintim că contractul de amenajare și deservire a parcărilor cu plată în Chișinău a fost semnat, în anul 2015, de Primărie și compania austro-ungară menționată. Primele locuri de parcare cu plată urmau să apară la începutul anului 2016, însă un grup de consilieri municipali a contestat contractul în instanța de judecată. Instanța de fond a declarat hotărîrea Primăriei drept ilegală, după care autoritățile locale au depus un recurs.

Curtea de Apel a declarat acțiunea aleșilor locali drept neîntemeiată și a lăsat în vigoare contractul. În decembrie 2016 primarul general, Dorin Chirtoacă, a decis să elimine chestiunea privind amenajarea parcărilor de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului municipal și a apelat la Guvern, transferînd responsabilitățile autorităților locale celor republicane. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat un regulament privind parcările cu plată și cele fără plată, care se află în etapa de examinare.
Contractul va fi valabil timp de 25 de ani. Compania «EME Parkleitsystem GmbH» este dispusă să investească în proiect pînă la 10 milioane de euro. În schimb, Primăriei i se vor aloca 10 la sută din veniturile obținute de către compania străină. În același timp, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din cadrul Consiliului municipal, Vasilii Chirtoca, a estimat aceste investiții la doar cîteva sute de mii de euro.

Pe 4 aprilie activistul civic Victor Chironda a postat pe rețelele de socializare un mesaj, la care a anexat o înregistrare video a vizitei în clădirea în care, potrivit unor surse deschise, ar trebui să se afle oficiul Companiei «EME Parkleitsystem GmbH». Cu toate acestea, s-a dovedit că în această clădire nu s-a găsit nicio mențiune a firmei care intenționează să construiască în Chișinău parcările cu plată.

Pe faptul corupției în procesul de elaborare a contractului de amenajare a parcărilor cu plată în capitală a fost intentat un dosar penal. Pe 25 aprilie, în cadrul anchetei a fost reținut viceprimarul Nistor Grozavu, șeful adjunct al Direcției generale transport public și căi de comunicație – Igor Gamrețchi, proprietarul Holdingului „Elita-5” – Alexandr Pincevschi, managerul Companiei „PLS Parcare” – Serghei Islentiev și încă cîțiva reprezentanți ai acestei companii.

 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu1 comentariu

Sonea 26 apr. 11:35

Проблему коррупционности становится не труднее скрыть от общественности, а просто те кто были у власти плевали на обществееное мнение и воровство и коррупция процветали повсеместно. Хотя и сегодня мало что изменилось (особенно в плане получение откатов и фиктивных тендерах), но есть определенные сдвиги.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load