Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Studenții moldoveni, refuzați de facultățile de medicină din Belgia

25 apr. 2017,, 09:30   Societate
1858 0

Ministrul Sănătății din Belgia, Maggie De Block, a blocat dosarele a aproape 150 de studenți bursieri originari din țările în curs de dezvoltare, inclusiv din Republica Moldova, care doresc să specializeze un an în spitale universitare belgiene, transmite Agora cu referire la publicația La Libre.

Facultățile de medicină din Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Catolică din Louvain și Universitatea din Liège s-au revoltat împotriva ministrului belgian al Sănătății, Maggie De Block. În fiecare an, aproape 150 de studenți străini bursieri vin să se specializeze în spitalele universitare din Belgia. Tinerii provin din țările în curs de dezvoltare, iar cursurile de formare contribuie la îmbunătățirea asistenței medicale în țara lor de origine. Problema este că în acest an ei ar putea să nu fie admiși în instituțiile medicale din Belgia.

Ministrul Sănătății, Maggie De Block, se teme că studenții străini vor concura cu studenții belgieni, ocupîndu-le locurile la buget. Asta în condițiile în care, în anul de învățămînt 2018-2019, concurența va fi și mai acerbă, cînd două generații de studenți la medicină vor absolvi studiile în același timp, acei care au făcut studiile de 7 ani și de 6 ani.

Cu toate acestea, conducătorii facultăților medicale nu înțeleg de ce să-i refuze pe bursierii străini în acest an. Jean-Christophe Goffard, din Fondul de sprijin pentru Educație Medicală din cadrul Universității Libere din Bruxelles, consideră că decizia Ministerului Sănătății este „o catastrofă în ceea ce ține de colaborarea și dezvoltarea medicală în țările partenere, precum Maroc, Republica Moldova și Gabon ... iar blocînd procedura peste noapte, în timp ce au fost selectați deja candidații, este să conferi Belgiei o imagine ridicolă”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?