X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Diaspora: Este foarte dificil să faci o donație în R. Moldova (FOTO)

13 apr. 2017,, 20:05   Societate
2960 0

Diaspora din regiunea italiană Trevizo a colectat alimente și haine care au fost donate persoanelor social vulnerabile din țara noastră în ajunul sărbătorilor de Paști.

Totuși, reprezentanții Asociației care a distribuit bunurile s-au confruntat cu multiple dificultăți de ordin administrativ, fapt ce le-a îngreunat semnificativ sarcina.


Cetățenii moldoveni din regiunea italiană Trevizo au colectat 1100 kg de produse alimentare și haine pentru a le dona persoanelor social vulnerabile din R. Moldova, în ajunul sărbătorilor de Paști.

Biserica creștină ortodoxă din orașul Trevizo a insistat ca aceste bunuri să fie donate oficial. Asociația Moldovenii Creștini din Italia pentru Solidaritate și-a luat sarcina de a distribui aceste produse în satul Zubrești, raionul Strășeni.


Constantin Chicu, președintele Asociației Moldovenii Creștini din Italia pentru Solidaritate menționează că există multe bariere de ordin administrativ pentru ca o persoană juridică să facă oficial o donație.

„Toate bunurile au fost declarate la Ministerul Muncii, iar mai apoi avizul a fost prezentat la vamă. Acolo ni s-a spus că trebuie să mai facem un certificat privind controlul fito-sanitar. Am perfectat și acest act. Am trecut produsele donate prin postul vamal de la Leușeni. Însă am mai fost trimiși să trecem și postul vamal intern de la Strășeni fără să fie aplicat sigiliul. Acolo trebuia să fie cineva de serviciu pe 9 aprilie, dar nu era nimeni. În ziua următoare ni s-a spus că vameșul nu este, dar va trebui oricum să mergem la Chișinău”, afirmă Constantin Chicu.


În drum spre Strășeni automobilul s-a defectat pe o porțiune de drum inundată. Astfel, nu a fost posibilă transportarea bunurilor care urmau a fi donate.

Pentru a soluționa probleme ONG-ul a depus o cerere ca procedurile vamale fă fie efectuate la locul era reparat automobilul. Din fericire, vameșii au acceptat solicitarea, fiind posibilă distribuirea produselor.


„Mulțumesc primăriei Zubrești pentru efortul depus. Este o donație a diasporei din Trevizo care a fost susținută de părintele Ion Ciobanu din Trevizo. El a solicitat ca a acest proiect să fie implementat. Am primit o satisfacție enormă atunci cînd o fetiță a sunat la primărie să mulțumească pentru cadoul primit de la Asociație”, declară Constantin Chicu.

El menționează că pînă acum donațiile au fost făcute în mod privat, ceea ce nu necesita perfectarea actelor și efectuarea procedurilor birocratice. Însă biserica din Trevizo a insistat ca donația să fie făcută oficial.

„A fost foarte dificil să distribuim bunurile donate în R. Moldova. Este necesar să fie simplificate procedurile vamale. Astfel, odată ce am ajuns la postul vamal să fie prezent și beneficiarul. Eventul, pot fi prezente și organele competente pentru verificări. În acest mod, să nu mai fie necesară deplasarea la un punct vamal intern. Noi aveam o factură pentru aceste bunuri și o listă aprobată pentru cine vor fi distribuite”, remarcă președintele Asociației Moldovenii Creștini din Italia pentru Solidaritate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?