Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

ONU cere suspendarea transferul solicitanților de azil către Ungaria

10 apr. 2017,, 23:00   Externe
1768 1

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a cerut luni statelor Uniunii Europene să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria pînă cînd Budapesta nu va modifica noua sa lege privind detenția sistematică a migranților pentru a o face conformă cu legislația UE și cea internațională, relatează Reuters și AFP.

Cu această nouă lege, 'situația solicitanților de azil din Ungaria, care îngrijorează profund UNHCR, s-a înrăutățit', a declarat Înaltul Comisar, italianul Filippo Grandi, într-un comunicat care face cunoscute violențe împotriva migranților.

'Le cer statelor membre (UE) să suspende transferul solicitanților de azil către această țară pînă cînd autoritățile ungare nu își vor face practicile și politicile conforme cu legislația europeană și internațională', a adăugat el.

Premierul ungar Viktor Orban a calificat migrația în masă o amenințare la adresa siguranței socio-economice a Europei și un 'cal troian în favoarea terorismului'.

La sfîrșitul lunii martie, guvernul premierului naționalist Viktor Orban a dispus reținerea pe termen nedefinit a migranților în tabere la frontierele sîrbă și croată, în așteptarea unei decizii definitive cu privire la solicitarea lor de azil.

De la intrarea acestei măsuri în vigoare, pe 28 martie, 'noii solicitanți de azil, între care și copii, sînt reținuți la frontiere în containere înconjurați de garduri de sîrmă ghimpată pe toată durata procedurii', a afirmat UNHCR.

Potrivit agenției ONU, la data de 7 aprilie, 110 persoane, între care patru copii neînsoțiți și copii cu familiile lor, erau reținuți în această zonă.

'Deși recunoaștem eforturile recente ale autorităților de a lupta împotriva violenței poliției, rămînem foarte îngrijorați în legătură cu informațiile privind incidente grave de abuzuri și violență (...) inclusiv de către agenții statului' împotriva migranților care sosesc în Ungaria, a mai spus Filippo Grandi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?