Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Reglementări pentru aprovizionarea adecvată cu medicamente

8 apr. 2017,, 17:30   Societate
2770 0

În premieră pentru țara noastră, distribuitorii angro de medicamente vor avea obligația de a furniza produsele farmaceutice solicitate de autorități, spitale sau farmacii într-o perioadă scurtă de timp, notează NOI.md.

Acest lucru va face ca piața farmaceutică din Republica Moldova să fie aprovizionată permanent și în volum deplin cu medicamente. Prevederea este inclusă în noul proiect de lege cu privire la medicamente, supusă dezbaterilor publice la Ministerul Sănătății.

Potrivit legii, distribuitorii angro de medicamente vor avea o obligație de serviciu public ca în termen de 48 de ore în timpul săptămînii și în 72 de ore în weekend sau de sărbători să livreze medicamentele necesare. Prin urmare, farmacia va plasa comanda către distribuitor, care, la rîndul său, va transmite comanda la importator, care, respectiv, o va prelua de la producător. Ulterior, producătorul va livra medicamentul pe același lanț în sens invers, astfel încît pacientul să fie asigurat cu medicamentul necesar.

De asemenea, la solicitarea unui specialist va fi permis importul unui medicament anumit pentru tratamentul unui pacient sau a unui grup de pacienți, chiar dacă acesta nu este autorizat pe piață.

Proiectul de lege prevede și crearea magazinelor specializate care comercializează medicamente de primă necesitate, fără prescriere medicală. Aceasta presupune un spațiu special amenajat, unde activează o persoană instruită în domeniul farmaceutic. Măsura ar soluționa problema lipsei de medicamente în localitățile rurale.

Potrivit documentului, Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentelor din cadrul Agenției Medicamentului va avea rolul de control al produselor farmaceutice aflate pe piață.

Totodată, agenții economici implicați în procesul de producere, distribuire și livrare a medicamentelor vor fi responsabili de calitatea acestora.

Proiectul de lege cu privire la medicamente reglementează și procedura de autorizare a produselor farmaceutice, cu măsuri de simplificare a procedurii pentru unele medicamente.

Documentul mai stabilește norme pentru punerea pe piață a medicamentelor destinate pentru tratamentul bolilor grave, rare sau pentru situații excepționale.

Proiectul de lege cu privire la medicamente urmează să fie supus unei noi runde de dezbateri publice la 13 aprilie. Ulterior documentul va fi definitivat şi trimis Guvernului spre aprobare.
În prezent, în țară activează 1382 de farmacii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?