X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pîrlog s-a ales cu o nouă funcție în INTERPOL

7 apr. 2017,, 13:45   Societate
2396 0

Vitalie Pîrlog, care a deținut anterior funcția de ministru al justiției al Republicii Moldova, a fost ales președinte al Comisiei de Control al Fișierelor (CCF) din cadrul Centrului de cooperare poliţienească internaţională (INTERPOL).

Decizia a fost luată în cadrul celei de-a 100-a reuniuni, care a avut loc în perioada 27-29 martie 2017.

Comisia de control intern al fișierelor este compusă din șapte membri, aleși din cadrul Adunării Generale. Alături de Republica Moldova, reprezentată de către Vitalie Pîrlog, din CCF a Interpol mai fac parte Franța, Angola, Algeria, Finlanda, Argentina și Federația Rusă.

Camera de supraveghere și consiliere:
  • Dl Jean FRAYSSINET (Franța), membru cu experiență în domeniul protecției datelor ;
  • Dl Rabah MIRA (Algeria), membru cu experiență în prelucrarea electronică a datelor;
Camera de cereri:
  • Vitalie Pîrlog (Moldova), avocat cu experiență în protecția datelor;
  • Isaias TRINDADE (Angola), avocat cu experiență internațională de cooperare polițienească;
  • Petr GORODOV (Rusia), avocat cu experiență în dreptul penal internațional;
  • Leandro DESPOUY (Argentina), avocat cu experiență în domeniul drepturilor omului;
  • Sanna PALO (Finlanda), avocat cu experiență judiciară sau de urmărire penală.

În noiembrie 2016 Adunarea Generală a adoptat noul statut al Comisiei. Acest nou cadru legal, care a intrat în vigoare pe 11 martie 2017, consolidează funcțiile de supraveghere și consultative ale Comisiei și menține în același timp capacitatea sa de a oferi o informație eficientă pentru persoanele fizice cu privire la datele personale, eventual prelucrate în fișierele INTERPOL.

Principala sarcină a Comisiei este de a verifica dacă datele cu caracter personal culese în cadrul organizației nu sînt folosite doar în scopurile declarate prin statutul organizației. De asemenea, ele trebuie culese și tratate în anumite condiții, înregistrate doar în scopuri bine determinate, să fie verificată exactitatea acestor date, oportunitatea deținerii lor, precum și durata temporară pentru care aceste date sînt stocate.

Tot în noiembrie 2016, Vitalie Pîrlog a devenit unul dintre cei șapte membri ai CCF, din diferite țări, aleși pe un mandat cu o durată de cinci ani și va face parte din Colegiul de Contestări.

Vitalie Pîrlog are 42 de ani și este de profesie jurist specializat în Drept internațional. Pe parcursul carierei sale el a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la CEDO, membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiției a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experți pentru ameliorarea procedurilor de protecție a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegației moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei ș.a.

El a activat în mai multe funcții la Ministerul Justiției, iar în anul 2006 a fost numit în fruntea Ministerului. Totodată, în perioada 14-25 septembrie 2009, Vitalie Pîrlog a deținut și interimatul funcției de prim-ministru al țării.

INTERPOL este o organizație de cooperare internațională a forțelor de poliției, din care fac parte 190 de state ale lumii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?