X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

A două etapă a proiectului de consolidare a securităţii hemotransfuzionale

6 apr. 2017,, 15:15   Societate
2219 0

Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui, cu sprijinul financiar al Crucii Roşii din Elveţia, au lansat cea de-a doua etapă a proiectului "Consolidarea securităţii hemotransfuzionale în Republica Moldova pentru perioada 2017-2021".

Potrivit agenţiei INFOTAG, în acest scop Crucea Roşie din Elveţia va oferi Moldovei asistenţă tehnică şi financiară în valoare de circa 15,8 mil. lei, dintre care 68% sînt prevăzute pentru primul an de implementare, 32% pentru al doilea an, iar 0,4% pentru ultimul an de implementare.

La ceremonia oficială de lansare a proiectului, ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a spus că Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui în luna martie au semnat un acord de colaborare cu organizaţia Crucea Roşie din Elveţia.

"Datorită acestui acord, RM va implementa cea de-a doua etapă a proiectului. Pe parcursul următorilor trei ani vor fi întreprinse măsuri concrete care vor contribui la modernizarea serviciului de hemotransfuzie la nivel naţional", a spus ea.

Potrivit ei, noul proiect va fi implementat la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui. Totodată, coparticipanţi şi coimplementatori vor fi Universitatea de Medicină, colegiile de medicină, centrele de sănătate publică, autorităţile publice locale, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul afacerilor Interne şi Ministerul Apărării.

"Tinerii care studiază medicina în RM vor fi pregătiţi să utilizeze raţional produsele sanguine. Totodată, personalul medical din cadrul centrelor de transfuzie şi de la instituţii medicale va fi instruit suplimentar cum să efectueze transfuziile în condiţii sigure. De asemenea, centrele de transfuzie vor fi dotate cu echipamente de laborator performante şi vor fi create spaţii pentru păstrarea în siguranţă a tuturor produselor sanguine"", a spus Glavan.

Totodată, ministrul a amintit că prima etapa a acestui proiect, desfăşurată în perioada 2014-2016, a permis consolidarea serviciul de transfuzie la nivel naţional.

Directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cojocari, a spus că scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi sistemul naţional de sănătate prin consolidarea serviciului de transfuzie a sîngelui din ţară.

"Proiectul are patru obiective majore. În primul rînd, sporirea gradului de biosecuritate a produselor sanguine în conformitate cu standardele europene. În al doilea rînd, modernizarea sistemului informaţional automatizat al serviciului de sînge în conformitate cu recomandările Societăţii Internaţionale de transfuzie sanguină. De asemenea, sporirea securităţii sanguine în instituţiile medico-sanitare prin utilizarea clinică eficientă a produselor sanguine. Şi nu în ultimul rînd, fortificarea dezvoltării donării de sînge voluntare şi neremunerate", a spus ea.

Directorul de programe cooperare internaţională a Crucii Roşii din Elveţia, Jurk Frei, a spus că organizaţia este prezentă în RM din 2004, iar ultimii trei ani au fost de o importanţă majoră.

"În ultimii ani, am colaborat strîns cu Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui. Graţie tehnologiilor şi proceselor noi implementate, am obţinut o calitate mai bună a tuturor produselor sanguine, care sînt oferite în instituţiile medico-sanitare din RM şi am îmbunătăţit accesul pacienţilor la aceste produse", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?