X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pas important pentru construirea conductei de gaze Ungheni-Chișinău

6 apr. 2017,, 10:00   Economie
1949 0

Autoritățile Moldovei au făcut un pas important în vederea extinderii conductei Iași-Ungheni pînă la Chișinău. În special, Guvernul a declarat construcția conductei de gaze ca fiind de importanță națională, fapt care va accelera realizarea acestuia, informează NOI.md.

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi Legea privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a conductei de transport de gaze Ungheni-Chișinău.

Documentul prevede exproprierea unor loturi de pămînt private, inclusiv ale unităților administrativ-teritoriale, care vor fi traversate de gazoduct și oferirea despăgubirilor proprietarilor.

Lungimea conductei va fi de 120 kilometri. Conducta va fi trasă prin mai multe localități, inclusiv prin suburbiile municipiului Chișinău, comunele: Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici, precum și prin localitățile: Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vornicești și prin comuna Rădeni, Pănășești, raionul Strășeni, comuna Tuzara, satul Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și municipiul Călărași din raionul Călărași, s. Mileștii Mici din raionul Nisporeni, comunele Alexeevca, Pîrlița, Todirești, Rădenii Vechi din raionul Ungheni.

Despăgubirile oferite proprietarilor de teren în legătură cu exproprierea pămînturilor lor urmează să fie finanțate din fonduri asigurate de la bugetul de stat pentru realizarea proiectelor finanțate de donatori externi. Mărimea compensației va fi negociată cu fiecare proprietar în parte.

Conform estimărilor preliminare ale Ministerului Economiei pentru achitarea compensațiilor va fi nevoie de aproximativ 600 de mii euro.

În general, lucrările privind proiectarea și construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău vor fi finanțate din contul împrumuturilor acordate Republicii Moldova de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care vor aloca țării noastre în acest scop, per total, 82 de milioane de euro, adică cîte 41 milioane de euro fiecare. UE va oferi un grant în valoare de 40 de milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?