X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Fermierii în alertă: BM intenționează să retragă ajutorul de 10 mil. dolari

29 apr. 2013,, 13:22   Societate
3396 3
Foto: noi.md
Cîteva organizații de fermieri și agricultori cer formarea de urgență a guvernului Republicii Moldova pentru a putea semna cu Banca Mondială acordul privind oferirea ajutorului pentru agricultori, în valoare de circa 120 de milioane de lei. „În cazul în care crearea noului guvern se tergiversează, riscăm să pierdem ajutorul. BM intenționează să-l retragă”, susține președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

Potrivit lui, acest ajutor urma să fie alocat agricultorilor în luna mai curent, „după încheierea procesului de semănare a porumbului. Dar, întrucît în luna martie Guvernul a fost demis, în situația actuală, executivul nu are dreptul să semneze acordul cu Banca Mondială.

Slusari susține că, după ce anul trecut agricultorii din raioane au primit cîte 120 de lei per hectar pentru semănarea de grîu, tot atunci li s-a promis că, începînd cu primăvara anului 2013, restul sumei pentru grîu și 200 de lei în mediu pentru fiecare hectar însămînțat cu porumb va fi alocată suplimentar din ajutorul Băncii Mondiale.

„Ajutorul de la Banca Mondială este în valoare de 10 milioane de dolari (circa 120 de milioane de lei). În martie 2013, bordul BM a aprobat proiectul, iar la nivel tehnic, toate procedurile au fost respectate. Cea mai mare problemă ce ține de acest ajutor este semnarea acordului între BM și guvern. Avem informații că Banca Mondială intenționează să retragă acest ajutor, deoarece sînt termeni prevăzuți în cadrul procesului”, a declarat Slusari.

Totodată, președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a venit cu un mesaj către autorități din partea fermierilor.

„Dezmățul politic este mai periculos decît seceta din anul 2012. Este vizibil că guvernarea actuală nu dorește ca agricultura să se dezvolte. Ar trebui ca viitorul guvern să se consulte cu diferite grupuri de agricultori și să propună variante de programe de guvernare care să soluționeze problemele agriculturii din Republica Moldova”, a opinat Cosarciuc.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?