Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Holdingul Ucrainean "DTEK" a început să exporte energie electrică în Moldova

4 apr. 2017,, 13:15   Economie
2243 0

Holdingul ucrainean "DTEK" a început să exporte energie electrică în Republica Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat, luni, în cadrul unei mese rotunde la Kiev, directorul Departamentului complexului energetic al Ministerului Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Olga Buslaveţ.

"Am început deja exporturile în Moldova. Energia Electrică este livrată de "DTEK", care o cumpără de la "Energorînok" în condiţii obişnuite. Preţul livrărilor după acest contract nu asigură profituri, însă începutul livrărilor este important pentru a restabili poziţiile pierdute pe piaţa Moldovei", a spus ea.

Potrivit datelor companiei "Ukrenergo", în seara zilei de 2 aprilie, exportul de energie în Moldova a constituit 398 MW, în Polonia - 187 MW.

Potrivit prognozelor, în aprilie 2017 Ucraina va exporta energie electrică în Moldova în volum de 90 mil. kWh.

Preţul de export include costul energiei electrice nucleare potrivit tarifului în vigoare, cheltuielile "Ukrenergo" pentru gestionarea dispeceratului şi utilizarea reţelelor, precum şi certificatele de subvenţionare.

Expertul în energetică Valentin Zemleanskii nu consideră că exportul va creşte considerabil odată cu livrările de energie electrică în Moldova.

"noi pur şi simplu recuperăm poziţiile pierdute. Adică am fost scoşi de pe piaţa bielorusă şi moldovenească, iar acum încercăm să le recuperăm. Volumul exportului nu este mare, însă ofertele sînt interesante", a menţionat el.

INFOTAG precizează: Pînă în anul 2015, Moldova era unul din cei mai mari consumatori de energie electrică ucraineană. În 2014, Ucraina a exportat în Moldova 730,7 mil. kWh de energie electrică, fiind aproape de două ori mai puţin decît în anul precedent din cauza crizei în regiunile estice ale ţării. Din 2015 livrările au fost practic întrerupte.

"DTEK Trading" a fost creat în 2013 pentru a asigura accesul direct pe pieţele energetice ale Europei şi pentru a asigura vînzări transparente către consumatorii finali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?