Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Rusia pledează pentru un grafic clar al întrevederilor în formatul "5+2"

3 apr. 2017,, 12:50   Politică
1510 1

Rusia intenţionează să contribuie la desfăşurarea ritmică şi consecventă a activităţii mecanismului pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2".

Despre aceasta a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, la reuniunea Consiliului permanent al OSCE, care a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute la Viena.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al Rusiei, în alocuţiunea sa referitor la raportul şefului Misiunii OSCE în RM, Michael Scanlan, el a spus că "un grafic clar al întrevederilor, cu participarea mediatorilor şi observatorilor, ar putea motiva părţile să lucreze mai intens la soluţionarea problemelor actuale pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului".

Lukaşevici nu este de acord cu opinia că fiecare rundă de negocieri în formatul "5+2" trebuie să se încheie cu un rezultat ce poate fi simţit.

"Dacă aceasta ar fi fost posibil, negocierile nu ar mai fi durat mai bine de 20 de ani şi nici nu ar mai fi fost nevoie de mediatori. Formatul "5+2" este o platformă de negocieri, unde părţile îşi pot prezenta punctul de vedere asupra problemelor existente şi pot recurge la raţiunea colectivă a mediatorilor şi observatorilor pentru a găsi soluţii posibile", a subliniat el.

Diplomatul şi-a exprimat regretul că lipsesc schimbări calitative în procesul de negocieri şi că majoritatea înţelegerilor stabilite în protocolul de la reuniunea de anul trecut de la Berlin în formatul "5+2" au rămas deocamdată doar pe hîrtie.

El este convins că disciplina de realizare a hotărîrilor coordonate ar putea fi sporită prin mecanismul de implementare a înţelegerilor atinse în cadrul în formatului "5+2" şi a propus ca părţile "să revină asupra acordului respectiv, al cărui proiect a fost prezentat delegaţiei ruse în cadrul întrevederii de la Berlin".

"Realizarea necondiţionată şi consecventă a tuturor compromisurilor atinse ar permite sporirea încrederii între părţi şi stimularea rezultatelor negocierilor viitoare, inclusiv ale următoarei runde, planificată la Viena", a spus Lukaşevici, menţionînd că Rusia este dispusă "să ajute părţile în elaborarea unor înţelegeri reciproc avantajoase".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?