Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Transferurile bănești către Moldova, în creștere

27 mar. 2017,, 13:30   Economie
1678 0

În Moldova se remarcă o creștere a transferurilor bănești de peste hotare executate prin intermediul băncilor comerciale.

Conform datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în februarie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 79,03 mil. dolari, în creștere cu 7,8 la sută față de februarie 2016, transmite NOI.md.

În același timp, conform datelor BNM, în perioada ianuarie-februarie curent volumul acestor transferuri în Moldova a constituit 153,78 milioane de dolari, depășind indicatorul înregistrat în perioada analogică a anului trecut cu 17 %.

Totodată, BNM menționează că fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 2,6 puncte procentuale la diminuarea transferurilor în februarie 2017, în timp ce creșterea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 10,4%.

În structura transferurilor valutare continuă să domine dolarul, a cărui cotă, conform rezultatelor lunii februarie 2017, a constituit 49,5 %. Cota valutei euro a fost de 41,5 %, a rublei rusești – 9 la sută.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani.

Sumele sînt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atît provenienţa, cît şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lîngă remiterile emigranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stîngă a Nistrului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?