X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

OSCE nu vede necesitatea de a discuta subiectul controlului moldo-ucrainean la frontieră

24 mar. 2017,, 13:30   Politică
2071 2

Subiectul instituirii controlului moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan" este unul exagerat şi nu merită o atenţie atât de mare.

O declaraţie în acest sens a făcut Reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE din partea Austriei, Wolf Dietrich Heim, în cadrul unui briefing de presă, la finele vizitei la Tiraspol.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al autoproclamatei RMN, el consideră că subiectul controlului vamal comun "nu este o problemă care trebuie să fie inclusă în agenda e lucru a şedinţei în formatul "5+2".

"Am primit această iniţiativă, am discutat-o în detalii şi vom fi bucuroşi să contribuim la discutarea acestei probleme la nivel tehnic şi neformal, dar, la drept vorbind, considerăm că trebuie să facem un schimb de opinii în această privinţă la nivelurile potrivite pentru aceasta, în cadrul formatelor potrivite, nu neapărat la nivel politic", a menţionat Reprezentantul special al OSCE.

În opinia sa, schimbările planificate la punctul de trecere "Cuciurgan" vor avea chiar o influenţă pozitivă, în anumite domenii, asupra vieţii oamenilor ce locuiesc în Transnistria.

"Presupun că acea îngrijorare despre care am citit şi am auzit este un pic exagerată, reieşind din planurile pe care le cunosc. Sînt destul de optimist faţă de posibilitatea de a face schimb de informaţii la nivel neformal, în timpul apropiat. Nu trebuie să vă îngrijoraţi atât de mult în această privinţă", a declarat Wolf Dietrich Heim.

Şeful diplomaţiei transnistrene, Vitalii Ignatiev, a prezentat un punct de vedere opus, considerând că "planurile distructive ale Moldovei şi Ucrainei privind instituirea controlului vamal şi grăniceresc comun la frontiera transnistreană trebuie discutate în cadrul formatului "5+2".

"Sîntem convinşi că această problemă se referă la procesul de negocieri, deoarece afectează direct interesele oamenilor care locuiesc în Transnistria. Problema trebuie să fie discutată cât mai deschis. Este inadmisibilă aplicarea oricăror acţiuni şi hotărâri care pot înrăutăţi situaţia social-economică a oamenilor, iar pentru aceasta trebuie să folosim toate nivelurile de dialog. Formatul internaţional de negocieri este o platformă cu autoritate, unde putem să ne exprimăm îngrijorările şi să primim răspunsuri argumentate", a subliniat el.

Anterior, şi vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat că problema controlului comun la frontiera moldo-ucraineană este o chestiune ce ţine exclusiv de relaţiile bilaterale dintre Kiev şi Chişinău.

"Aceasta nu ţine de formatul de negocieri "5+2", dar ţine de politica bilaterală a Ucrainei şi Republicii Moldova. Noi nu sîntem dispuşi să discutăm acest subiect. Acest control este în beneficiul populaţiei şi al agenţilor economici. Doar cei care promovează contrabanda, traficul, mita trebuie să se teamă. Acest control va fi exemplar, în favoarea populaţiei şi a agenţilor economici", a declarat Bălan.

Transnistria consideră că aceasta este o nouă blocadă, iar prejudiciile pot ajunge la $40 mil. pe an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?