X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Dodon: Vom consolida statalitatea către aniversarea de 100 de ani a RDM (VIDEO)

24 mar. 2017,, 11:15   Societate
5169 6

Statalitatea moldovenească necesită consolidare și prevenirea fenomenelor negative.

Către aniversarea de 100 de ani de la crearea Republicii Democratice Moldovenești (RDM) care va fi marcată la 2 decembrie este necesar să fie întreprinse eforturi de creare a unor condiții pentru găsirea identității moldovenești. Acest fapt l-a declarat vineri, 24 martie, președintele Moldovei, Igor Dodon, în cadrul Conferinței Științifice Internaționale „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”, relatează de la locul de desfășurare a evenimentului corespondentul NOI.md.

Potrivit lui Dodon, în ultimii ani Moldova se confruntă cu numeroase provocări. „Odată cu proclamarea independenței în 1991 am început să pierdem codul nostru cultural-național. Am fost victime ale unei campanii ideologice, informaționale și psihologice de eradicare a identității moldovenești și a memoriei noastre istorice. Avem obligația să ne consolidăm în fața acestor provocări și atacuri. Fără identitatea moldovenească nu va exista nici statul moldovenesc. Iar acolo, unde statul este distrus, este distrus și poporul și întreaga istorie a sa, cît de măreață n-ar fi ea”, a declarat președintele.

Igor Dodon a calificat drept importantă aniversarea de 100 de ani de la crearea RDM, a cărei sărbătorire ar trebui să devină o bună oportunitate pentru analiza acelei stări, în care s-a pomenit statul moldovenesc. „Noi trebuie să menținem și să dezvoltăm acea percepere a identității moldovenești, pe care am format-o în acești ani. Consider că cea de-a 100-a aniversare a zilei creării Republicii Democratice Moldovenești trebuie să devină un stimulent pentru ca noi să privim în trecut, să privim în viitor și să înțelegem complexitatea problemelor cu care ne confruntăm. Una dintre probleme este procesul de românizare pe care noi sîntem obligați să-l stopăm și să-l eliminăm din viața noastră”, a rezumat șeful statului.

Precizăm că Conferința Științifică Internațională „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării” se desfășoară la Chișinău în perioada 24-25 martie. La ea participă numeroși istorici, deputați, politologi și demnitari publici cu renume din: Moldova, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Italia, Spania, Bulgaria și Germania. Pentru prima oară Conferința a fost organizată sub patronajul președintelui Moldovei, Igor Dodon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?