X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Filip a promis că Moldova va participa la exerciţiile militare ale NATO

23 mar. 2017,, 15:50   Politică
4399 11

Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, a declarat că "de acum înainte, militarii Armatei Naţionale a Republicii Moldova vor participa la toate exerciţiile militare comune, inclusiv sub egida NATO.

O declaraţie în acest sens el a făcut joi, la conferinţa de presă comună cu premierul României, Sorin Grindeanu, desfăşurată în oraşul Piatra Neamţ.

Întrebat de jurnalişti despre decizia Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, de a interzice militarilor să participe în februarie la exerciţiile militare în România, Pavel Filip şi-a exprimat regretul faţă de "această situaţie neplăcută".

"Am spus deja că Republica Moldova este o republică parlamentară. În acelaşi timp, preşedintele este Comandantul suprem al forţelor armate. Despre "dragostea" pe care o are el pentru NATO cunoaştem cu toţi.. Ulterior, am avut o întrevedere, i-am explicat că planul de acţiuni al Armatei Naţionale la componenta exerciţiilor prevede în proporţie de 80% exerciţii peste hotarele Moldovei, inclusiv cu susţinerea NATO. Refuzul de a participa mai departe la asemenea exerciţii înseamnă slăbirea armatei. Este lipsit de logică ca un comandant suprem să dorească slăbirea armatei", a subliniat Filip.

El a declarat că "aceasta a fost pentru prima şi ultima dată cînd s-a întîmplat o asemenea neînţelegere".

"Pe viitor, Armata Naţională va participa la toate exerciţiile. Noi sîntem recunoscători pentru susţinerea oferită în acest sens. Vreau să amintesc că în iunie, la Chişinău va fi deschis Oficiul de Legătură NATO, ce va contribui la cooperarea noastră", a spus premierul.

La rîndul său, premierul român Sorin Grindeanu a remarcat că "deschiderea Oficiului NATO va oferi posibilităţi pentru dezvoltarea cooperării". El a amintit că cooperarea cu România se dezvoltă intens şi în domeniul militar".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?