X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Absolvenților li se va propune o alternativă a BAC-ului (VIDEO)

23 mar. 2017,, 15:00   Societate
5177 0

Absolvenții liceelor vor putea primi diplome care să confirme studiile medii după rezultatele examenului național.


Examenul național le va permite absolvenților instituțiilor de învățămînt mediu, precum și părinților acestora, să aleagă o alternativă a examenelor de Bacalaureat (BAC). Detalii despre această inițiativă au fost oferite, joi, 23 martie, în cadrul unei conferințe de presă, de către consilierii prezidențiali Corneliu Popovici și Maxim Lebedinschi, transmite NOI.md.

Importanța acestei inițiative cu privire la introducerea examenului național, consilierii președintelui au explicat-o prin ”tendința catastrofală din sistemul educațional, care nu permite unui număr de mii de elevi să-și ia diploma care să confirme că au absolvit treapta medie de școlarizare”. ”Promovarea examenelor pentru obținerea diplomei de bacalaureat a avut o influență negativă asupra întregii societăți și, întîi de toate, asupra absolvenților. De regulă, tinerilor care susțin bacalaureatul le sînt inutile, în activitatea lor profesională ulterioară, cunoștințele disciplinelor incluse în examene. La rîndul lor, acei absolvenți care nu reușesc să susțină examenele de bacalaureat, se confruntă cu dificultăți la angajare. Inițiativa noastră va contribui la crearea condițiilor egale pentru toți absolvenții”, a declarat consilierul prezidențial pentru Educație, Știință și Cercetare, Corneliu Popovici.

În inițiativa elaborată de aparatul președintelui, mai este menționat faptul că fiecare absolvent trebuie să obțină, la finalizarea studiilor, o adeverință despre absolvirea instituției medii chiar și în cazul în care tînărul nu susține examenele de BAC. Totodată este propusă organizarea examenelor naționale la disciplinele de profil, care vor substitui examenele de promovare a BAC-ului. În opinia autorilor, rezultatele acestor examene trebuie să fie egalate cu rezultatele BAC-ului. Iar pentru desfășurarea examenelor la treapta bacalaureatului, instituțiile de învățămînt vor trebui să depună cereri la Ministerul Educației. Așa cum a explicat consilierul președintelui Maxim Lebedinschi, această procedură o va substitui pe cea existentă, în conformitate cu care, cererile sînt depuse de instituțiile de învățămînt care refuză să organizeze examene de bacalaureat. Inițiativa de desfășurare a xamenului național vine de la Aparatul Președintelui Igor Dodon și este orientată spre crearea unor condiții mai favorabile pentru susținerea examenelor de absolvire. Un proiect de lege în acest sens a fost expediat în Parlament unde, în opinia lui Corneliu Popovici, trebuie să fie susținut de aleșii poporului.

De specificat că examenele de bacalaureat sînt prevăzute în actualul Cod al Educației, aprobat în 2015. Absolvenții sînt obligați să susțină patru examene obligatorii, iar al cincilea – la alegere. Totodată, toate examenele sînt monitorizate video.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?