X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Belgienii au comemorat victimele atentatelor de la Bruxelles

22 mar. 2017,, 16:30   Externe
1552 0

Belgienii au adus miercuri un omagiu victimelor celor mai grave atentate din istoria țării, comise exact cu un an în urmă la Bruxelles și soldate cu 32 de morți și peste 320 de răniți, relatează AFP și DPA.

Ceremoniile de comemorare au început la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, în prezența Regelui Philippe, a Reginei Mathilde și a cîtorva sute de persoane — supraviețuitori, membri ai serviciilor de urgență, angajați ai aeroportului și reprezentanți ai celor mai înalte autorități din țară.

În urmă cu un an, la ora locală 07:58 (06:58 GMT), Ibrahim El-Bakraoui și Najim Laachraoui, jihadiști afiliați grupării Statul Islamic, s-au aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles. Un an mai tîrziu, la aceeași oră, s-a desfășurat o scurtă ceremonie în fața intrării în sala de plecări a aeroportului, locul producerii celor două explozii pe 22 martie 2016.

În cadrul ceremoniei a fost interpretată o baladă rock de către soțul uneia dintre angajatele aeroportului decedate în atentat și au fost citite numele celorlalte 15 persoane, de șapte naționalități diferite, care și-au pierdut viața în acea zi la aeroportul bruxellez — Alexander, Sacha, Justine, Adelma, Rosario, Jennifer, Evita...

Îmbrăcat în negru, Regele Philippe a depus o coroană de flori 'în numele întregii națiuni', înainte ca cei prezenți să păstreze un minut de reculegere. ''După întrebări și tristețe, a existat această voință puternică de a merge înainte'', a subliniat suveranul belgian, care a ținut să le mulțumească ''celor care îi urmăresc pe vinovați''.

''22 martie 2016, ziua în care viețile noastre au fost date peste cap. De multe ori mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă am fi plecat cu 10 minute mai tîrziu? Sau dacă am fi condus puțin mai încet? Ce s-ar fi întîmplat dacă? Dar s-a întîmplat'', a spus Lars Waetzmann, a cărui soție, Jennifer, a murit în atacul de la aeroport.

Comemorările au continuat la stația de metrou Maelbeek, locul celui de-al doilea atac sinucigaș din 22 martie anul trecut, comis la ora locală 09:11 (08:11 GMT), cînd alte 16 persoane au fost ucise după ce Khalid El-Bakraoui și-a detonat o încărcătură explozivă avută asupra sa.

Kristin Verellen, soția unui bărbat decedat în atacul de la Maelbeek, a citit o poezie despre pierderea soțului său, scrisă de ea la scurt timp după tragedie.

În întregul transport public din Bruxelles activitatea a fost întreruptă pentru un minut, timp în care șoferii și mecanicii de locomotivă de pe rețeaua de metrou au ținut apăsate claxoanele.

În stația Pétillon, de unde a plecat atacatorul-kamikaze pe 22 martie 2016, sirena care anunță închiderea ușilor trenurilor de metrou a răsunat timp de un minut. Pasagerii au aplaudat, chiar dacă mulți dintre ei nu înțelegeau ce se întîmplă, conform unui jurnalist AFP.

În același timp, celebra statuetă Manneken Pis de la Bruxelles a fost îmbrăcată într-un costum de pompier bruxellez.

Cuplul regal, reprezentanții statului federal și ai regiunilor belgiene, ca și președinții Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului European, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani și Donald Tusk, au inaugurat apoi o sculptură în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, în apropierea clădirii Berlaymont, sediul central al executivului UE.

''Confruntați cu această violență de neînțeles, bruxellezii și restul belgienilor, susținuți de toate popoarele Europei, au ales să reziste și să nu-și piardă speranța'', a afirmat, într-un comunicat, președintele CE, Jean-Claude Juncker.

În cursul după-amiezii, trei cortegii, dintre care unul va pleca din Molenbeek, districtul bruxellez care a servit drept ascunzătoare pentru jihadiști, urmează să se îndrepte spre Place de la Bourse, transformată spontan după atentatele de anul trecut într-un adevărat memorial.

La 22 martie 2016, doi kamikaze (Ibrahim El-Bakraoui și Najim Laachraoui) și-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului Bruxelles-Zaventem, ei fiind inițial însoțiți de un al treilea terorist (Mohamed Abrini, cunoscut și drept 'bărbatul cu pălărie' de la aeroport) care a fugit și a fost capturat două săptămîni mai tîrziu. Un alt atacator-kamikaze (Khalid El-Bakraoui) s-a aruncat în aer în stația de metrou Maelbeek. Atentatele de la Bruxelles comise în martie anul trecut au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?