X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

La Chişinău au fost desemnaţi laureaţii premiului naţional "GALEX"

24 apr. 2013,, 10:20   Societate
3333 0
Foto : digit.ru
Liga Bibliotecarilor din R.Moldova i-a premiat marţi pe laureaţii premiului naţional "GALEX".

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul Bibliotecii Naţionale, Alexei Rău, a spus la ceremonie că, începînd cu anul 2010, Liga Bibliotecarilor în colaborare cu Biblioteca Naţională premiază, în fiecare an, personalităţi care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea bibliotecilor.

Potrivit lui, denumirea distincţiei care are aspectul unui cub luminiscent pe un suport cu imaginea logotipului şi a denumirii bibliotecii, dar şi a ligii, este compusă din primele litere ale numelor directorilor Bibliotecii Naţionale - "GALEX".

Rău a amintit că festivitatea de premiere are loc în fiecare an şi la aceasta participă bibliotecari de la biblioteci naţionale şi locale, politicieni care acordă sprijin bibliotecilor, mecenaţi, presa.

Între persoanele învrednicite de distincţie se numără Ambasadorul Azerbaidjanului în R.Moldova, Namik Aliev, Ambasadorul Chinei, Tong Mingtao, scriitorul pentru copii, Spiridon Vangheli, academicianul Demir Dragnev, pictorul Gheorghe Oprea.

Namik Aliev a declarat că premiul l-a surprins. "Este mai curînd un avans pentru ceea ce mai trebuie făcut, pentru că cele realizate nu sunt decît o parte mică din cele posibile", a apreciat diplomatul.

Ambasadorul Chinei, Tong Mingtao, a afirmat că rolul Bibliotecii Naţionale este inestimabil, pentru că aceasta este "o verigă de legătură între China şi Moldova în promovarea culturii".

"În anul 2012, Ambasada Chinei a donat Bibliotecii Naţionale multe cărţi şi doreşte să continue să facă aceasta pentru crearea şi dezvoltarea unei platforme de informare în societatea moldovenească, pentru ca moldovenii să poată cunoaşte cultura Chinei".

Scriitorul Spiridon Vangheli a spus că bibliotecarii "sînt prietenii cărţilor, pentru că îşi sacrifică timpul ca să menţină legătura cititorilor cu literatura". "Părintele lui Guguţă" a subliniat că pentru el cartea este ca şi o icoană, că el mereu "a pus în cărţi tot sufletul şi copiii, citindu-le, îi răspund cu recunoştinţă".

"Dacă m-aţi invitat la o asemenea ceremonie la o bibliotecă pentru adulţi, înseamnă că şi adulţii citesc cărţi destinate copiilor, iar aceasta nu poate să nu ne bucure", a spus Vangheli.

Printre cei care au primit distincţii se numără şi bibliotecari din oraşul român Galaţi, directoarea bibliotecii "Alexandru Donici" din Orhei, Lidia Sitaru, directoarea bibliotecii "Gheorghe Muntean" din satul Bravicea, raionul Călăraşi, Angela Zatic, directorul ziarului "Contrafort", Vasile Gîrneţ, redactorul publicaţiei "Literatura şi arta", Nicolae Dabija, postul de televiziune M1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?