Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Un dig de cîteva sute de metri va fi construit la Vadul lui Vodă

23 apr. 2013,, 12:03   Societate
3855 0
Foto: noi.md
Un dig de protecție, înalt de cîțiva zeci de metri și lung de cîteva sute de metri, va fi construit pe litoralul plajei din orășelul Vadul lui Vodă. Despre aceasta a anunțat primarul orașului, Iurie Onofriiciuc, în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Potrivit lui Onofriiciuc, astfel va fi diminuat pericolul de inundații în zona respectivă, „însă nu-l înlătură totalmente”, susține Onofriiciuc.

„În anul curent au fost preconizați bani din bugetul Direcției generale construcții capitale a Primăriei Chișinău pentru proiectarea digului de protecție pe litoralul plajei”, a spus Iurie Onofriiciuc.

Potrivit lui, calculele preliminare arată că vor fi nevoie de circa două milioane de lei pentru construcția acestui baraj, care va fi de circa 800 de metri lungime.

Pericolul de inundații în acea zonă persistă permanent. Anual, din cauza topirii zăpezilor sau a ploilor abundente, nivelul apei din rîul Nistru crește. Și în anul curent, la sfîrșitul lunii martie, angajații Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale erau în alertă. Ninsorile abundente din Ucraina au dus la creşterea nivelului de apă în rîu, care pe alocuri atingea 12 metri adîncime. Potrivit experților în domeniu, dacă apa creștea pînă la 14-15 metri adîncime, plaja de la Vadul lui Vodă era inundată.

Chiar și așa plaja a fost inundată, însă pe jumătate. Iar primarul orașului susține că acest lucru, în această perioadă, este normal pentru zona respectivă.

Plaja de la Vadul lui Vodă a fost inundată în repetate rînduri. Cea mai mare viitură a avut loc în vara anului 2008. Din cauza că nivelul apei din rîul Nistru depăşise 18 metri adîncime, au fost inundate aproape toate bazele de odihnă din zonă. Inundațiile s-au repetat în anul 2010, însă consecințele au fost mai mici.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?