Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Apel către jurnaliști privind mediatizarea suicidului

15 mar. 2017,, 14:15   Societate
2071 0
Membrii Consiliului de Presă vin cu un apel către jurnaliști şi manageri de instituţii media să abordeze cu maximă prudenţă subiectele referitoare la riscul implicării copiilor în jocuri virtuale secrete şi periculoase, pentru a nu crea panică în societate. Mass-media este îndemnată să se abţină de la speculaţii, exagerări şi generalizări, să opereze cu fapte, folosind un limbaj neutru, transmite IPN.

Consiliul de Presă menţionează că, luînd în calcul opiniile şi recomandările specialiştilor în psihologie, înţelegînd că intenţia jurnaliștilor la scrierea subiectelor este de a contribui la protejarea adolescenţilor şi la prevenirea unor tragedii, conştientizând că suicidul este un subiect extrem de sensibil şi dificil de reflectat –jurnaliştii sunt îndemnaţi să evite publicarea denumirilor, a hashtag-urilor şi descrierea amănunţită a jocurilor periculoase.

De asemenea mijloacele de informare în masă sunt îndemnate să evite titlurile cu caracter senzaţional şi difuzarea imaginilor şocante în dorinţa de a spori artificial interesul cititorilor; să nu dea publicităţii numele şi pozele ori alte date cu privire la identitatea victimelor sau posibilelor victime ale jocurilor virtuale periculoase; să ţină cont de normele deontologice, cele descrise în „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti” și în „Ghidul de bune practici jurnalistice. Reflectarea mediatică a suicidului”; în caz de necesitate, pentru a evita greşelile, să fie făcută după o consultaţie cu specialiştii la realizarea materialelor jurnalistice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?