Vocea diasporei

Se încing spiritele între Chișinău și Tiraspol (VIDEO)

Se încing spiritele între Chișinău și Tiraspol (VIDEO)

Tiraspolul se opune vehement deciziei autorităților de la Chișinău de a institui un control comun cu Ucraina la postul vamal „Pervomaisk-Cuciurgan”, informează Noi.md.

Subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii de astăzi a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev. Reprezentantul administrației de la Tiraspol a declarat că această intenție a Chișinăului este la ora actuală cea mai serioasă amenințare la adresa procesului de negocieri. Potrivit lui, în ciuda faptului că au loc discuții la nivelul grupurilor de experți și de reprezentanți politici, dinamica și calitatea deciziilor adoptate este foarte joasă, iar noi probleme amenință dialogul dintre părți. În acest sens, Vitali Ignatiev a insistat ca problema să fie examinată la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2.

„Considerăm că aceste planuri sînt extrem de distructive. Am cerut Chișinăului să renunțe la acest plan, care poate genera probleme economice serioase, să pună în pericol libera circulație a locuitorilor Transnistriei și a mijloacelor de transport. Este o problemă aici legată și de securitatea regională. Decizia cu privire instituirea controlului comun contravine direct mai multor acorduri încheiate anterior cu Chișinăul, în care părțile s-au angajat să nu întreprindă acțiuni care ar dăuna procesului de negocieri. Credem că aceasta este cea mai serioasă provocare și amenințare din ultimii ani la adresa negocierilor”, a declarat Ignatiev.

În replică, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan,  a menționat că instituirea controlului comun la frontieră vizează strict relațiile bilaterale moldo-ucrainene, și nicidecum nu țintește înrăutățirea situației pentru agenții economici din stînga Nistrului sau pentru simplii cetățeni. Vicepremierul i-a reproșat părții transnistrene faptul că politizează acest subiect.

„Nu există motive de îngrijorare, sînt puși în pericol doar cei implicați în scheme de contrabandă sau alte acțiuni ilicite la frontieră. Vă asigur că abordarea noastră este una pozitivă, orientată doar spre simplificarea tuturor procedurilor și îmbunătățirea condițiilor de transport. Vom informa mai bine cetățenii pentru a le explica beneficiile acestui punct de control comun. Nu vedem necesitatea de a discuta acest subiect în formatul 5+2”, a declarat Gheorghe Bălan. 


Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

Додон любимый всеми 15 mar. 08:01

Непризнанным слово не давали.

ВАЛ 14 mar. 23:59

балан где решение по телефонии и телевидению сколько лет можно мурыжить элементарный вопрос
пора отвечать за саботаж и работу на расчленение республики
необходимо в стране вернуть смертную казнь до восстановления полного порядка в стране
кто "за"?

Александр 14 mar. 22:29

А у вас через паланку не контробасят???контробасят похлеще чем у нас!!!

Ejik 14 mar. 15:49

Так они там все котрабасят, поэтому и шорох в курятнике

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load