X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pașaport rusesc vor primi toți moldovenii care s-au născut în URSS

13 mar. 2017,, 14:30   Societate
32310 27

Duma de Stat a aprobat: acum ei nici măcar nu vor avea nevoie de confirmare documentală de renunțare la cetățenia statului moldovenesc.

Ceea ce s-a discutat atît de mult timp, considerîndu-se un vis imposibil, pare să fi devenit realitate: Comitetul de Stat pentru Naționalități din Duma Federației Ruse a aprobat un proiect de lege care prevede simplificarea primirii cetățeniei ruse pentru cetățenii purtători de limbă rusă.

Documentul prevede introducerea amendamentelor la legile “Cu privire la cetățenia Federației Ruse” și „Cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă”. În nota informativă la proiectul de lege este menționat că acesta a fost elaborată în conformitate cu indicațiile date de președintele Vladimir Putin. Legiuitorii au propus să fie trecuți la categoria „purtători ai limbii ruse” cetățenii născuți pe teritoriul fostului Imperiu Rus sau pe cel al URSS, dar și acei care au rude pe linie directă ascendentă născute în Rusia”.

Mai mult decît atît, proiectul prevede că cetățenii în cauză vor putea obține permis de ședere, fără dovezi documentare de renunțare la cetățenia unui alt stat. Anume existența acestui punct din lege, le permitea funcționarilor să-și bată, literalmente, joc de doritorii de a obține cetățenia Rusiei, acesta servindu-le adesea drept refuz.

Proiectul de lege a fost înaintat pe 30 decembrie 2016, de către vicepreședinte Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse pe problemele CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Constantin Zatulin ("Edinaia Rossia" Rusia Unită), mai tîrziu, alăturîndu-i-se alți membri ai Partidului "Edinaia Rossia": Artiom Turov, Natalia Poklonskaia și Umahan Umahanov.

Foarte curînd urmează ca proiectul de lege să fie discutat de alte comitete din Duma Federației Ruse ca ulterior să fie supus votului. Judecând după faptul cine l-a elaborat, probabilitatea adoptării acestuia este, practic ,de sută la sută!
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?