Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Calmîc: PIB-ul Moldovei ar putea creşte pînă la 10% în anul 2018

13 mar. 2017,, 13:00   Economie
1978 6

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, consideră că în anul 2018 PIB-ul Moldovei ar putea creşte pînă la 10%, după un scenariu pozitiv.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV, comentînd noua prognoză de dezvoltare a economiei în anul 2017.

Ministrul susţine că pentru aceasta este nevoie de o creştere planificată a volumului de investiţii străine directe, în primul rînd, în Zonele Economice Libere (ZEL), precum şi de implementarea planurilor şi intenţiilor companiilor transnaţionale pentru Moldova.

"Pînă în 2009, Moldova a dezvoltat economia în baza creşterii consumului intern. Acum noi prognozăm că aceasta va creşte din contul investiţiilor, în primul rînd, a investiţiilor străine directe", a menţionat ministrul.

Caracterizînd "punctele de creştere" a economiei, el a spus că, potrivit prognozei Ministerului, care a fost coordonată cu Misiunea FMI, aflată la Chişinău în a doua jumătate a lunii februarie, creşterea agriculturii în anul curent va fi de 4-4,5%.

Potrivit lui indicatorul în cauză este foarte modest.

"Acest lucru este determinat de reforma preţurilor la producţia agricolă în ţările regiunii, unde producătorii moldoveni îşi exportă, tradiţional, producţia", a remarcat ministrul, precizînd că Guvernul este în aşteptarea deciziei autorităţilor Federaţiei Ruse privind comerţul fără taxe vamale pentru producţia moldovenească.

Întrebat dacă RM va putea recupera cota de piaţă pentru mărfurile tradiţionale pe piaţa rusă, ministrul a spus: "Sîntem realişti şi înţelegem că nu poate fi vorba de volumele exporturilor care erau pînă în 2006, cînd piaţa rusă s-a închis pentru prima dată pentru vinurile moldoveneşti".

Potrivit lui, există speranţa că producătorii moldoveni de: vinuri, fructe, legume şi struguri, dar și cei din sectorul creşterii animalelor îşi vor putea majora exporturile în Rusia.

"La aceasta trebuie să contribuie relaţiile de parteneriat strînse la nivelul RM şi FR, precum şi la nivelul reprezentanţilor mediului de afaceri din cele două ţări", a menţionat ministrul, subliniind că obiectivul Moldovei este de a face comerţ la 360 de grade.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?