X 
Transnistria stiri: 1356
Eurovision stiri: 497

Lovitura de stat tacită în SUA: bancherii și petroliștii au acaparat puterea

10 mar. 2017,, 11:12   Externe
21732 4

Sub acoperirea showmanului Trump ei își aranjează la Casa Albă afacerile și se pregătesc de o nouă criză mondială.

Societatea progresistă de partea asta și cealaltă a oceanului continuă să-l atace vehement pe Trump. Ce-i drept, acuzațiile de sexism, hărțuire murdară a sărmanelor doamne au rămas în trecut. Acum liberalii caută și găsesc păcatele mai grave ale lui Donald, pentru a-i organiza o moțiune de cenzură: ura față de emigranți, ilegali, stalinismul. Cum altfel, el a numit presa liberală a țării: dușman al poporului american. Iar termenul „dușmanul poporului” este din repertoriul lui însuși Iosif Vissarionovici!

Un alt al motiv pentru atacuri este că Trump nu are experiența managementului public. El nu a fost nici măcar primar sau guvernator, ajungînd brusc la Casa Albă! „Oare o persoană, care nu are nicio experiență politică, care nu a activat niciodată în vreo organizație politică, poate oare un astfel de om să conducă o asemenea țară ca Statele Unite ale Americii? – se întreabă Vladimir Pozner de pe ecranul TV. Și eu îmi răspund – nu, nu poate… Eu nu mă voi mira, dacă Trump nu va rămîne în fotoliul prezidențial cei patru ani, prevăzuți de Constituție”.

Iar un politican rus din opoziție, de categoria doi, în general a declarat: „Sincer, în Uganda astăzi este o administrație mai competentă la putere decît în SUA”. Mda…. Am ajuns. Se pare că, orbiți de ura față de Trump, ce vine din afara sistemului, progresiștii nu au observat cel mai important lucru.

Stăpînii „aurului negru”

- La Casa Albă, în premieră în istoria Americii acum s-a instaurat administrația miliardarilor, afirmă expertul guvernării corporative Elena Larina. Despre Trump s-au spus multe. Este un magnat ($3,7 miliarde, potrivit „Forbes” din 2016 – red.), un om deschis. Deși, în realitate, nu e chiar atît de simplu cum pare.

De aceea, să începem cu figura-cheie vicepreședintele Mike Pence. El este cu mult mai tînăr decît majoritatea membrilor noii administrații. Altă generație. S-a născut în 1959 într-o familie de catolici irlandezi. Inițial, a susținut democrații și îl avea drept etalon pe J. Kennedi, pe care, în pofida conservatismului său, continuă să-l respecte pînă în prezent. După absolvirea universității a lucrat un timp jurist, apoi a moderat un talk-show la radio și televiziune.

- Showman ca și Tump! Are experiența de manipulare a publicului.

- Pence a fost convins să intre în politică de soția sa Karen, cu care a făcut cunoștință încă la universitate. Începutul a fost cu năbădăi. Mike a pierdut de două ori la alegerile pentru Camera Reprezentanților și Democraților. Sub influența înțeleptei Karen el a devenit republican, iar în 2000, în sfîrșit, a ajuns în Congres. A avut succes pe parcursul următoarelor șase mandate. În Congres, Mike conducea comisii serioase – de externe și tehnologii înalte. A reușit să stabilească relații cu toate curentele principale ale Partidului Republica, inclusiv, grupul puternic legat cu familia Bush.

Se știe că Trump nu a vrut să-l numească pe Pence în funcția de vicepreședinte. Însă a fost nevoit să facă acest lucru, din cauza poziției consolidate a conducerii republicanilor, susținută de opiniile ginerelui său Jared Kushner și a fiicei sale Ivanka.

- Reiese că în spatele vicepreședintelui se întrezărește familia Bush.

- Nu-l putem numi direct pe Pence omul lui Bush. El e reprezentantul aripii conservatoare a Partidului Republican, cunoscută drept Mișcarea Ceaiului. Nu în zadar noul vicepreședinte a declarat: „Eu sînt creștin, conservator și republican. Anume în această ordine”. Principalul candidat la președinte din partea acestei mișcări a fost T. Cruz, care a pierdut însă în cadrul alegerilor primare în fața lui Trump. De aceea, conducerea Partidului Republican și Mișcarea Ceaiului au mizat pe Pence. Cît privește clanul Bush, el joacă unul dintre rolurile principale în conducerea republicanilor. De aceea, desigur, și-au spus cuvîntul decisiv în impunerea vicepreședintelui pentru Tump.

- Familia Bush este din Texas, unde este concentrată o treime din toate rezervele de petrol ale țării. Nu în zadar aici sînt amplasate cartierele celor mai mari companii petroliere. La sfîrșitul anului trecut, în acest stat a fost deschis cel mare zăcămînt de petrol din SUA Wolfcamp (20 miliarde de barili de petrol, 400 de milioane de metri cubi de gaze și 1,6 de barili de gaz condensat). Totodată, petrolul este de șist. Presa chiar titra: „Texas va inunda lumea cu petrol!”. Șeful clanului, ex-președintele SUA George Bush senior, pînă la lansarea în marea politică, se ocupa activ de afacerile cu petrol, creîdu-și propria companie. George Bush Jr. și-a început,de asemenea, activitatea în această industrie. Apoi a fost de două ori guvernatorul Texasului, de unde a și pășit în Casa Albă pentru două mandate.

- O altă figură proeminentă din administrația lui Trump este secretarul de stat (ministrul de externe) Rex Tillerson, poreclit „Tirexul din Texas”. El s-a născut aici în 1952. A absolvit Universitatea din Austin, specializată în dobîndirea petrolului și gazului. În 1975, a venit la Exxon Mobil în calitate de inginer. În 2006 a devenit directorul ei general și președintele Consiliului de Directori.

- Astăzi Exxon Mobil Corporation este cea mai mare companie obștească de petrol din lume. Cu sediul central în… Texas.

- Cariera lui Rex de la cea mai joasă treaptă pînă la cea superioară a durat 41 de ani. Este un fenomen unic nu doar în America, dar în lume, în general, cînd primul conducător al unei companii-gigant lucrează toată viața în ea, urcînd toate treptele carierei.

Autorul cărții „Imperiul privat: ExxonMobil și puterea americană”, care timp de cîțiva ani l-a intervievat pe Tillesron, a evidențiat cinci trăsături principale ale lui ca conducător: responsabilitate extremă pentru sectorul de muncă încredințat; duritate, combinată cu abilitatea de a stabili relații cu orice om, în interesele companiei; o capacitate uimitoare de a învăța, de a absorbi noi cunoștințe și abilități; lipsa dogmatismului; loialitatea față de activitatea în echipă.

Cartea preferată a lui T-Rex din Texas este "Atlas Shrugged" de Ayn Rand. Este o scriitoare americană, originară din Rusia, fondatoarea filozofiei egoismului rațional, care se opune colectivismului, în politică fiind adeptă a capitalismului nelimitat și a rolului minim al statului. Însuși Tillerson s-a pronunțat în repetate rînduri împotriva statului social și a modelului european al capitalismului.

- Se spune că milionarul Tillerson va fi primul secretar de stat slab, deoarece el nu ar avea experiența internațională necesară.

- Este o greșeală. În ultimii 25 de ani, în companie el personal a condus proiectele internaționale. În această perioadă el a purtat negocieri foarte complicate cu 54 de țări, inclusiv, cu Rusia. De aceea, T-Rex din Texas are o experiență internațională de invidiat. Numirea lui nu s-a lăsat fără implicarea clanului Bush. Tillesron a fost propus activ anturajului lui Trump de către persoanele apropiate de acest clan, precum fostul ministru al Apărării și directorul CIA, Robert Gates, și secretarul de stat pe timpul lui Bush Jr., Condoleeza Rice.

Un alt mare petrolist din Casa Albă – ministrul Energeticii, Rick Perry. Fiu de fermier și pilot al Forțelor Aeriene, în 1988 a devenit viceguvernatorul Texasului împreună cu George Bush Jr.

- Iarăși Bush …

- După ce șeful a devenit președinte al SUA, Rick Perry a fost ales de trei ori - în 2002, 2006 și 2010 guvernator al Texasului. A fost unul dintre inițiatorii creării Fondului federal de cercetări și prospectări pentru dobîndirea petrolului și gazelor din nisipurile de șist și bitum. Este considerat unul dintre părinții revoluției de șist din SUA.

Perry a susținut activ dobîndirea petrolului de șist nu doar pe teritoriul propriului stat, dar și în întreaga Americă. A fost unul dintre cei mai duri oponenți ai lui Obama, care a limitat extragerea petrolului de șist și bitum și a înghețat extragerea de cărbune și construcția conductei petroliere din Canada. După finalizarea celui de-al treilea mandat de guvernator, s-a ocupat de susținerea ramurii petroliere în organele federale, a devenit unul dintre cei mai mari acționari ai companiei de șist Dakota Access Pipeline. În 2016, Perry a participat singur la primele „primeries”, nominalizat de republicani, dar a ieșit repede din cursa prezidențială. Înainte de a intra în Casa Albă nu a avut contacte strînse cu Trump și a ajuns acolo datorită influenței clanului Bush și a petroliștilor din Partidul Republican.

Rechinii de pe Wall Street

- Gary Cohn ca și „Rex din Texas” toată viața a lucrat, practic, la o singură firmă – cea mai mare bancă Goldman Sachs, relatează Elena Larina. După universitate s-a aranjat în calitate de manager în filiala regională a băncii. Pe 20 ianuarie 2017 a plecat din funcţia de președinte și director-operațional principal al Goldman Sachs, devenind consilier principal al preşedintelui Trump pentru politică economică și director al Consiliului Economic Național.

- Ce fel de Consiliul e acesta?

- El coordonează politica economică internă și externă a SUA, elaborează rapoarte analitice și proiecte de decizii ale președintelui. Despre rolul lui important vorbește faptul că reprezentantul Consiliului este însuși președintele SUA, iar director – consilierul lui economic. În Rusia nu există un asemenea Consiliu.

Anterior, Trump nu avea contacte permanente cu Cohn. Potrivit informațiilor din interior, asupra candidaturii lui au insistat Jared Kushner și Ivanka Trump, vechiul prieten miliardar Karl Ikan și conducătorul celei mai mari companii de gestionare a activelor „Black Stone” Steve Schwarzman. Însuși Schwarzman (averea personală de circa $7 miliarde) a condus Consiliul Obștesc pentru afaceri de pe lîngă președinte.

Cohn a jucat un rol-cheie în cele mai negre zile pentru Wall-Street în timpul crizei din 2008-2009. Împreună cu alți cîțiva „rechini” financiari el a elaborat un plan secret de salvare a celor mai mari bănci americane de falimentarea iminentă. Apoi ei l-au convins pe președintele Sistemului de Rezerve Federale, Ben Bernanke, și alți membri ai Consiliului de Directori ai Rezervelor Federale să aloce trilioane de dolari pentru salvare. Doar Goldman Sachs a primit de la Rezervele Federale un credit nelimitat și fără procente de aproape un trilion. Ulterior, tranzacția a fost descoperită datorită lui Ron Paul, Bernie Sanders, Michael Bloomberg.

- Cum a fost soluționat cazul?

- Cu Snowden. Răspunsul finanțiștilor companiilor de tehnologii înalte. Adică, cu nimic.

Petrecîndu-și toată viața pe Wall Street, Cohn, averea personală a căruia se apropie de un miliard, este întruchiparea „finanțialismului”.

- Explicați acest termen sofisticat, Elena.

- „Finanțialismul” este o mutație malignă a capitalismului. Capitalismul clasic este îndreptat spre progresul tehnic, producția de mărfuri și servicii, obținerea profitului. „Finanțialismul” este orînduirea unde domnesc bancherii, care au un singur interes – speculațiile financiare nelimitate. Un simplu exemplu. Dacă în capitalismul clasic prețurile la acțiuni erau legate cumva între ele și oamenii le cumpărau pentru a obține dividende, atunci acum acțiunile sînt procurate doar pentru a le vinde ulterior mai scump. Există un indice S&P 500. El reflectă datele privind 500 cele mai mari companii din America. Profitul acestor companii astăzi se află la nivelul anului 2011, iar prețurile la acțiuni au crescut cu 90%. Într-un capitalism normal, acest lucru este pur și simplu imposibil. Dar în mutația malignă este o normă.

Steve Mnuchin a lucrat, de asemenea, mulți ani la Goldman Sachs. Familia Mnuchin s-a aflat mult timp printre cei mai influenți acționari ai băncii. În timpul campaniei electorale a lui Trump, Steve a fost responsabil pentru finanțe. Acum el este ministru de Finanțe în echipa cîștigătorului.

Cel de-al treilea reprezentant al Goldman Sachs – principalul strateg al lui Trump Steve Bannon, care a condus staff-ul lui electoral.

Astăzi, în America, Bannon este numit „președintele din umbră”.

Un alt finanțist cu experiență din echipa lui Trump este vechiul lui prieten Wilbur Ross. Porecla lui de pe Wall Street este "Regele falimentelor". Un sfert de secol, el a lucrat în banca de investiții Rothschild.

La acei Rothschild?

- Da, la dragii de ei. El a condus acolo cea mai importantă secție – de fuziuni și absorbții, precum și de preluări inamicale a corporațiilor din toată lumea. Apoi, și-a deschis propriile companii. Averea lui este de $2,9 miliarde. În timpul alegerilor și-a ajutat prietenul cu bani și sfaturi, relații cu Wall-Street. În prezent, este ministrul comerțului.

Carl Ichan, cel mai mare și mai norocos raider din istoria Americi și vultur corporativ cu o avere de peste $16 miliarde, la fel, un vechi prieten de-al lui Trump, care a obținut postul de președinte al Comisiei pentru reforma reglementării în domeniul finanțelor și economiei.

Procurorul general – dușmanul imigranților ilegali

- În SUA, tradițional, cel mai important este postul de ministru al Justiției.

- Această instituție este cu mult mai puternică peste ocean decît în Rusia. Echivalentul Ministerelor de Interne și Justiție, însuși ministrul fiind și procuror general. Pe timpul lui John Kennedi acest post important era ocupat de fratele său Robert.

- La Trump, acest post a fost ocupat de Jeff Seshns. Senatorul republican de ultra-dreapta. La începutul carierei sale politice, pe timpul lui Reagan, el a salutat în mod activ Ku Klux Klan-ul, s-a opus cu fermitate drepturilor egale pentru americanii de orice culoare. Un oponent fervent al mișcării muncitorești, precum și a oricăror forme de organizații a angajaților, în special, a celor din rîndul afro-americanilor și latinilor. Cel mai apropiat asistent al senatorului era Stephen Miller - una dintre figurile-cheie din noua administrație. Funcția lui acum este – consilierul politic al lui Trump. Însă influența lui depășește funcția. El și Steve Bannon sînt cei mai importanți autori ai discursurilor lui Trump.

La începutul alegerilor primare, în 2016, Steven Miller a menționat într-un interviu: „În actualele alegeri, Trump folosește ideile, pe care le-a elaborat și a încercat să le implementeze Seshns pe parcursul multor ani”.

- Iată cum?!

- Da, Seschns a propus primul construcția unui zid la frontieră cu lungimea de 2000 de mile, la granița dintre SUA și Mexic, să deporteze imigranții ilegali și să stabilească restricții dure la intrarea musulmanilor în țară. El a devenit primul senator care s-a pronunțat deschis pentru candidatura lui Trump, iar loialitatea lui acum a fost răsplătită.

Postul influent al ministrului Educației din SUA l-a obținut fiica și soția miliardarilor Betsi Devos. Adversara școlilor de sat și, în general, a educației pentru păturile sărace ale americanilor, un adept fervent al reducerii cheltuielilor pentru orice forme ale învățămîntului public. Cînd în cadrul unor audieri în Senat Betsi a fost întrebată, dacă a fost vreodată într-o școală de stat, ea a răspuns: „Nu. Eu cunosc bine școlile private. Ele sînt cu mult mai bune decît cele de stat”.

Soțul ei este proprietarul celei mai mari companii de comerț și marketing din SUA „Amway”. Soții l-au susținut activ pe Trump de la începutul campaniei electorale și au participat la finanțarea ei. Fratele lui Betsi Eric Prince s-a proslăvit în lumea întreagă drept fondatorul renumitei companii militare private „Blackwater”.

- Da, această companie a lăsat urme în multe puncte fierbinți ale planetei.

- După scandalul legat de metodele inadecvate de efectuare a acțiunilor militare și a interogărilor, Prince a fost nevoit să plece din companie, dar nu și din afacerile profitabile. În ultimii 5-7 ani, el a consultat crearea companiilor militare private în Hong Kong, Singapore, Turcia și Arabia Saudită. Are legături strînse cu conducătorii Turciei, Arabiei Saudite și Qatarului. Acum la Washington circulă zvonuri că Prince ar putea obține un nou contract în cadrul luptei cu ISIS.

- O asemenea echipă de profesioniști-miliardari să fie catalogată ca fiind sub nivelul Guvernul Ugandei? Ah, acești liberali ai noștri….

- Aici important e altceva. În Statele Unite, miliardarii nu au dorit niciodată să ajungă în Guvern, preferînd să-și delege încolo politicieni dependenți de ei, experți, foști militari, funcționari profesioniști etc. De data aceasta însă ei ai intrat singuri în cabinet și au ocupat funcțiile-cheie.

- De ce?

- Deocamdată e greu de spus. Voi menționa doar una dintre presupuneri. Fără îndoială că perioada președinției lui Trump va coincide cu o nouă criză economică globală. Cea anterioară, din 2008-2009, a fost „acoperită de bani”. Apoi o creștere economică slabă a fost stimulată de dobînzile extrem de reduse la credite, aproape de zero. Pentru că acea criză nu și-a îndeplinit principala funcție: nu a fost un număr mare de alimentări a întreprinderilor, a rămas un nivel foarte înalt de șomaj etc. Crizele sînt inevitabile însă în capitalism. De ele nu poți fugi. De aceea, o nouă criză va fi cu mult mai puternică. De faptul cine se va afla în Casa Albă depinde în interesele cui va fi depășită criza. Totuși există și alte ipoteze.

Nu trebuie însă să ne facem iluzii în privința apărătorului muncitorilor în persoana lui Trump. Administrația lui de miliardari, în esență, este cabinetul Wall-Street.

- Și a rechinilor financiari și a petroliștilor care au aderat la ei.

- Această alianță a banksterilor și petroliștilor este logică. Deja de peste 50 de ani, rolul dominant al dolarului în lume este susținut din tranzacțiile în dolari în comerțul mondial cu petrol.

- Petrodolarul conduce balul!

- Încă în cadrul alegerilor primare Trump i-a spus oponentului său Ted Cruz: „Diferența dintre noi este că voi așteptați cînd sponsorii voștri de pe Wall-Street vor fi gata să vă primească, iar eu merg cu ei la o cafea”. În privința lui Clinton el s-a exprimat și mai umilitor: „Hillary și soțul ei se împrumută de la prietenii mei și lucrează în calitate de servitori intelectuali. De ce să votați pentru servitori? Mai bine votați-mă pe mine”. Este remarcabil și comportamentul burselor. După alegerea lui Trump, acțiunile companiilor petroliere și ale băncilor au crescut cu 5-7%, iar cu aceleași 5-7% au scăzut indicii companiilor IT: Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook etc.

Așa că nu există dubii de partea cui este actualul președinte.

Cîrpa roșie pentru vițeii liberali

- Elena, ați efectuat un studiu serios. Chiar senzațional. Este evidentă o revoluție calmă a miliardarilor în SUA. Sub acoperirea figurii extravagante a lui Trump. Se pare că acest showman cu experiență, care a obținut pentru talk-show-ul său „Candidatul” o stea personală pe Walk of Fame de la Hollywood, prelucrează în mod conștient acum societatea progresistă. Ba semnează un decret anti-emigranți, ba etichetează presa drept dușman al poporului, ba mai face încă un număr. Or, el în calitatea sa de om de afaceri, de businessman miliardar dur nu se va prosti în halul acesta. Înseamnă că distrage atenția, atrăgînd focul asupra lui. Iar în timp ce societatea e înfuriată, liberalii se aruncă asupra lui Trump ca taurii asupra unei cîrpe roșii, echipa lui își face treaba.

- Într-adevăr, sub flamura scandalului răsunător anti-Trump, legat de acele decrete privind emigranții, noua administrație a reușit chiar în prima lună să adopte un șir de decizii în favoarea Wall-Street și a petroliștilor. Deja a fost semnat decretul privind revizuirea legii lui Dodd-Frank privind reglementarea celor mai mari bănci, care a devenit cel mai important răspuns de reglementare al SUA pentru criza din 2008-2009. A fost semnată dispoziția privind efectuarea analizei oportunității menținerii Biroului de protecție financiară a consumatorilor. Ministerul Justiției pregătește explicații care vor pune cruce pe posibilitățile Senatului și pe cele ale Camerei Reprezentanților de a efectua un audit independent al Sistemului Federal de Rezerve.

- Jos mîinile de pe stăpîna dolarului!

- Nu au rămas în pagubă nici petroliștii. Trump a anulat restricțiile lui Obama la extragerea petrolului de șist pe teritoriul SUA, a deschis zăcămintele de cărbune. La rînd este anularea restricțiilor de extragere a petrolului pe șelf. Președintele a dat undă verde pentru construcția conductelor petroliere Keystone XL din Canada în SUA și Dakota Access din Dakota de Nord și Illinois.

- Țin minte că ecologiștii au făcut mare zarvă în jurul acestor conducte petroliere și Obama a pus veto pe construcția lor. Trump a anulat acel veto. El a promis să anuleze și alte restricții ecologice nocive, din punctul lui de vedere, în domeniul energetic și chiar să iasă din Pactul Internațional privind Clima de la Paris. Petrolul și gazele sînt mai presus!

- Au fost anulate toate restricțiile la exportul petrolului american. A trecut neobservat și votul de pe 3 februarie din Senat, care a anulat drepturile la divulgarea informației și sumelor, achitate de companiile petroliere americane guvernelor locale la prospectarea zăcămintelor. Mai pe scurt, informația privind mitele acum este secretă.

Și asta e doar începutul!

Evgheni Cernîh
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?