Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Un paraclis dedicat aniversării a 200-a a eparhiei de Chişinău va fi înălţat în Corjova, pe malul stîng al Nistrului

19 apr. 2013,, 14:39   Societate
2705 0
Foto : moldovenii.md
Un paraclis dedicat aniversării a 200-a a Eparhiei de Chişinău va fi construit anul curent în suburbia oraşului transnistrean Dubăsari, localitatea Corjova.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la site-ul Eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari a Mitropoliei Moldovei că arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, a ales terenul pentru biserică împreună cu autorităţile locale. Paraclisul va fi înălţat în locul în care anterior s-a aflat biserica "Adormirea Maicii Domnului", distrusă în anii de luptă împotriva religiei. Ctitorul bisericii a fost mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Construcţia paraclisului urmează să se încheie pînă la vizita Î.P.S. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, în septembrie 2013.

Eparhia de Chişinău a Bisericii Ortodoxe Ruse a fost înfiinţată în anul 1813, la doleanţele moldovenilor şi potrivit unor înţelegeri dintre Rusia şi Turcia. În prezent, Eparhia de Chişinău întruneşte parohiile şi mănăstirile din teritoriile centrale ale Republicii Moldova, face parte din componenţa Bisericii Ortodoxe a Moldovei, ca şi Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari, al cărei teritoriu canonic coincide cu hotarele administrative ale Transnistriei.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, Corjova este o localitate independentă. Autorităţile transnistrene consideră că satul Corjova este un microraion al Dubăsarilor, precum a fost în perioada sovietică. Astfel, în localitate există, practic, o administrare dualistă şi deseori au loc conflicte, în special, în perioadele alegerilor din R.Moldova, cînd autorităţile moldoveneşti încearcă să deschidă secţii de votare în sat, iar autorităţile autoproclamatei RMN împiedică votarea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?