Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 510

O mostră de mucegai de acum 90 de ani a fost vîndută la licitaţie

7 mar. 2017,, 01:00   Externe
1957 1

Cît ai plăti pentru o bucată de mucegai de acum 90 de ani? O persoană a cumpărat mucegaiul care a salvat vieţile a milioane de oameni.

Mucegaiul este o parte din proba pe care a utilizat-o dr. Alexander Fleming pentru a produce primul antibiotic. Mucegaiul este amplasat pe un disc inscripţionat cu textul ,,Mucegaiul din care am obţinut penicilina.''

O mostră sililară i-a fost oferită lui Papa Pius al XII, WInston Churchill, regaliţătii britanice şi numeroaselor instituţii ştiinţifice de către însuşi Fleming. Deşi există mai multe mostre de acest gen, în cadrul licitaţiei, discul cu mucegai a fost vîndut pentru suma de 14,617 dolari, notează IFL Science.

,,Cercetătorul a oferit aceste mostre oficialilor şi oamenilor din domeniul ştiinţific,'' a declarat directorul casei de licitaţii, Matthew Haley.

Cu 50 de ani înainte de descoperirea lui Fleming, savantul romîn, Victor Babeş a sugerat că substanţa ar putea fi utilizată pentru distrugerea agenţilor patogeni.

În 1928 Fleming analiza culturile bacteriene ale Staphylococcus, moment în care o bucăţică de mucegai a infectat cultura de bacterii. Bărbatul a observat atunci formarea unei aureole în jurul mucegaiul, sugerînd că a înhibat creşterea bacteriilor din acea zonă. După nenumărate analize, a fost creată penicilina care i-a adus în 1945 lui Fleming Premiul Nobel pentru medicină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?