X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Codul urbanismului și construcțiilor a fost adoptat de Parlament

3 mar. 2017,, 15:32   Societate
4793 0

Etapele parcurse pentru edificarea unei construcţii, începînd cu proiectarea, autorizarea, execuţia, și terminînd cu exploatarea și asigurarea controlului statului, vor fi reglementate de o nouă lege, informează NOI.md.

Normele se regăsesc în Codul urbanismului și construcției adoptat astăzi în prima lectură de Parlament. Proiectul de lege stabileşte cadrul legal unitar pentru urbanism, planificarea teritorială, autorizarea şi executarea lucrărilor de proiectare şi de construcţii, asigurarea calităţii construcţiilor, a materialelor şi a produselor pentru construcţii, exercitarea controlului de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor. Codul mai prevede reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și instalațiilor, ca parte integrantă a politicii energetice a statului.

În opinia autorităților, o asemenea lege era necesară, întrucît la ora actuală nu există o abordare sistemică în dezvoltarea teritoriilor. Lipsesc planurile de amenajare a acestora și, ca urmare, dezvoltarea teritoriilor este haotică, o mare parte dintre localități se dezvoltă fără a avea un plan urbanistic general. Acest lucru generează și creșterea numărului construcțiilor neautorizate.
Socialiștii au insistat însă că acest proiect nu va putea fi implementat, întrucît în bugetul de stat nu sînt prevăzute resurse financiare în acest scop. În opinia lor, ca și multe alte reglementări la care s-a lucrat o perioadă îndelungată, și cele din Codul urbanismului vor rămîne doar pe hîrtie.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și urmează a fi examinat și în lectura a doua de Legislativ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?