X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinia mediului de afaceri, luată în calcul la modificarea unei legi

3 mar. 2017,, 13:45   Economie
3255 1

Ministerul Finanţelor a ţinut cont de opinia agenţilor economici la elaborarea modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului.

Acest fapt a fost relevat joi, într-o conferinţă de presă, de către viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva.

Potrivit ei, "obiectivul modificărilor la Legea privind plata pentru poluarea mediului este de a crea un sistem de activitate economică şi de producere care să nu cauzeze poluarea mediului, precum şi de a contribui la implementarea tehnologiilor ecologice".

Viceministrul a recunoscut că proiectul a provocat reacţii diferite în rîndul antreprenorilor.

De exemplu, producătorii de lactate au declarat că modificările vor duce la scumpirea producţiei lor. Odată cu noile taxe pentru mediu, fiecare păhăruţ de iaurt se va scumpi cu un leu. Şi operatorii de telefonie mobilă sînt nemulţumiţi, căci în cutia telefonului sînt prezente cîteva bucăţi de carton de protecţie şi pungi de plastic pentru accesorii. Fiecare obiect va fi impozitat, iar aceasta va duce la scumpirea producţiei şi pe acest segment de piaţă.

Potrivit şefului Direcţiei politică şi legislaţie fiscală şi vamală, Dorel Noroc, au fost elaborate şi amendamente prin care politica fiscală va deveni mai flexibilă.

"De exemplu, taxa pentru produsele în ambalaj din materiale plastice cu volumul de pînă la un decimetru cub va fi de 0,3% din cost. În acelaşi timp, ea va depinde de volumul produsului finit şi nu va avea o rată fixă. O altă modificare importantă este transmiterea funcţiei de control al respectării Legii privind plata pentru poluarea mediului către Inspectoratul Fiscal de Stat. Încasările vor fi direcţionate în bugetul de stat, dar nu în Fondul ecologic naţional, fapt ce va simplifica semnificativ procedura de control al încasărilor. În 2017, graţie taxelor pentru poluarea mediului, în buget vor fi încasaţi aproximativ 220 mil. lei", a menţionat el.

Specialistul a precizat că Ministerul se ocupă şi de o altă problemă: unii agenţi economici au plătit impozitul în Fondul ecologic naţional în avans.

"Acum ei vor trebuie să plătească noua taxă pentru ianuarie. Însă vrem să se ţină cont de banii achitaţi şi noi lucrăm acum la etapa aceasta", a spus el, menţionînd că modificările sînt remise Parlamentului spre examinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?