Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experţi: Preşedintele nu are şanse să obţină modificarea constituţiei

1 mar. 2017,, 12:45   Politică
4819 11

Experţii consideră că Igor Dodon nu are şanse să obţină realizarea iniţiativei de modificare a Constituţiei şi de extindere a competenţelor şefului statului.

Ei și-au expus opiniile ieri, la o emisiune difuzată de Publika TV.

„Președintele nu are nicio şansă să obţină modificarea Constituţiei şi dizolvarea Parlamentului. Cu toţii ştim că această procedură este una dificilă şi de lungă durată. Această procedură a fost anume astfel aprobată, pentru a asigura stabilitatea legislaţiei, în special a Constituţiei. Legea Supremă este ca Biblia – nu poate fi schimbată după bunul plac al cuiva, în grabă", a menţionat politologul Vitalie Gamurari.

El este convins că prin iniţiativa legislativă şeful statului vrea "să se manifeste, să-şi demonstreze caracterul în faţa alegătorilor, în planul pregătirii pentru alegerile parlamentare din 2018".

În opinia lui, preşedintele Igor Dodon "recurge la manipulare şi la compilare", încercînd să transpună normele altor ţări în legislaţia Moldovei.

"Au fost propuse prevederi din Constituţia Franţei, care este o ţară prezidenţială. În cazurile cînd au fost propuse prevederi din ţările cu formă parlamentară de guvernare, s-a trecut sub tăcere faptul că acestea sînt ţări cu tradiţii democratice stabile. Normele valabile în ţările democratice nu pot fi aplicate la noi, deoarece Moldova este o ţară cu economie în tranziţie, unde încă nu există tradiţii democratice", a subliniat Gamurari.

Politologul Alexandru Cauia consideră că "Igor Dodon mimează acţiuni pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale populiste".

"În campania electorală el a făcut multe promisiuni, deşi ştia care sînt împuternicirile şefului statului. Acum Dodon încearcă să demonstreze electoratului că vrea să-şi îndeplinească promisiunile de neîndeplinit. El creează impresia de politician puternic, care luptă cu guvernarea. Dacă va continua aşa, atunci peste 6-8 luni riscă să-şi recunoască înfrîngerea în această luptă", a declarat el.

Politologul Victor Juc consideră că ar fi logic ca "preşedintele să încerce să-şi activeze rolul în puterea executivă, dar nu lupta cu puterea legislativă".

"În multe ţări, inclusiv România, preşedintele are rolul de arbitru. Aş înţelege dacă Dodon ar vrea să confere preşedintelui Moldovei astfel de funcţii. Sau dacă ar vrea să-şi fortifice poziţia în puterea executivă, din care face parte şi preşedintele. De exemplu, să aibă mai multe prerogative în soluţionarea problemelor economice. Însă preşedintele vrea doar atribuţii în calitate de jucător politic activ, nu de arbitru. Aceasta arată că preşedintele a rămas cu aceleaşi ambiţii politice, el nu a devenit «preşedintele tuturor», ci a rămas doar preşedintele Partidului Socialiştilor", a menţionat Juc.

Participanţii la discuţie au subliniat că "această luptă pentru împuterniciri este una zadarnică". În opinia lor, admiţînd totuşi că imposibilul se va produce şi că Legea Supremă va fi modificată, aceste împuterniciri vor fi valabile doar pentru mandatul următorului preşedinte, după expirarea mandatului lui Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?