X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Dorin Drăguţanu: Necesarul de capital la BEM ar putea crește

16 apr. 2013,, 14:04   Economie
3793 3
Foto : noi.md
Necesarul de capital la Banca de Economii (BEM) ar putea să crească, pentru că procesul de luare a deciziei în acest sens se lungeşte, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), solicitat de reporterul agenţiei "Infotag" să comenteze influenţa îmbunătăţirii indicatorilor BEM asupra necesarului de fonduri pentru recapitalizarea acesteia.

"Problema trebuie rezolvată la etapa iniţială. Iar dacă aceasta nu va fi soluţionată, va creşte în avalanşă. Acţionarii trebuie să aibă un comportament raţional şi să decidă mărirea capitalului social", a afirmat responsabilul.

Comentînd bilanţul trimestrului I la BEM, guvernatorul BNM a declarat că volumul creditelor problematice a putut fi redus prin comercializarea unei părţi din acestea şi a gajului către compania de colectare a datoriilor, dar a refuzat să ofere detalii asupra tranzacţiei.

"Anterior, operaţiuni analogice au mai avut loc în sistemul bancar moldovenesc, dar în proporţii mai mici. Operaţiunea prezintă o serie de incertitudini, există şi riscuri", a spus şeful BNM.

Drăguţanu a informat că încasarea beneficiului de către bancă în trimestrul I a fost determinată de "retragerea mijloacelor din depozite înainte de termen", precizînd că această tendinţă se atestă din februarie-martie 2013.

După trimestrul I al anului curent, Banca de Economii (BEM) avea un capital normativ total de 213,9 mil. lei, asigurînd astfel îndeplinirea cerinţei Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) privind suma minimă a CNT (200 mil. lei). La sfârşitul lunii martie, activele BEM se evaluau la 5,625 mld. lei, depozitele – la 4,072 mld. lei.

Conform ratingului băncilor, realizat cu regularitate de către revista "Profit", BC "Banca de Economii" SA, potrivit rezultatelor pe anul 2012, încheie grupul de bănci cu active de peste 3,5 mld. lei. În trimestrul IV, 2012, ratingul acesteia s-a redus de aproape două ori (-42,57%). Monitorizarea portofoliului de credite al băncii arată formarea unor pierderi de 274 mil. lei pe parcursul trimestrului, valoarea activelor băncii nu s-a schimbat semnificativ (-1,79% faţă de 30 septembrie 2012). Lichiditatea pe termen scurt înaltă oferă temei să se presupună că BEM dispune de fonduri suficiente pentru a echilibra impactul negativ al creditelor neperformante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?