Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

UE va ajuta peste 600 de familii din Moldova să treacă la sistemul de încălzire pe bază de biomasă

16 apr. 2013,, 11:00   Economie
3049 0
Foto: cnb.by
Peste 600 de familii din Republica Moldova vor putea cumpăra cazane moderne pe biomasă la preţuri reduse, iar o parte din cheltuieli vor fi rambursate din fonduri europene. Acest lucru este prevăzut în Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice, care a fost lansat de Guvernul R. Moldova cu suportul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

Prin lansarea acestui program, tehnologiile moderne pe bază de biomasă vor deveni mai accesibile. Astfel, gospodăriile casnice din sate şi oraşele mici vor putea cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte cu 30% mai ieftin datorită rambursării din fonduri europene.

Potrivit şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, în total, UE a alocat în cadrul acestui program 640 mii de euro, ceea ce permite acordarea de subvenţii pentru 600 de cazane. Valoarea maximă rambursată din fondurile programului este de 1000 de euro pentru un cazan instalat. Cazanele ce vor fi procurate în cadrul acestui program vor fi produse sau asamblate în Moldova. Pînă în prezent, nouă companii au fost acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică să ofere cazane pentru gospodării casnice în cadrul programului. Companiile respective au în portofoliu o gamă variată de cazane produse în Moldova sau asamblate local de la producători renumiţi din Germania, Polonia, Cehia, România, Letonia, Grecia.

Potrivit vicepremierului, ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, programul de stimulare a procurării cazanelor pe bază de biomasă contribuie la crearea unei noi industrii, în care deja activează cîteva sute de agenţi economici - producători de brichete şi pelete, de cazane, distribuitori, nemaivorbind de producătorii agricoli. La rîndul lor, consumatorii casnici vor beneficia de preţuri reduse în raport cu consumul de gaze naturale, oferite de tehnologiile avansate în domeniu.

Proiectul “Energie şi Biomasă” în Moldova urmează să fie implementat în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mil. euro) și PNUD Moldova (560 mii de euro).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?