Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Volnițchi: Prin schimbarea sistemului electoral, populația riscă să fie prostită

28 feb. 2017,, 11:13   Politică
2646 7

Sistemele electorale mixte sau uninominale sînt bune, însă în țări cu democrații avansate, și nu în Republica Moldova, consideră analistul politic Igor Volnițchi, citat de NOI.md.

Politologul este de părere că un asemenea sistem poate funcționa doar în cazul în care există un control riguros asupra posibilelor acte de corupţie politică și asupra mișcărilor generate de transfugi.

„Nu ştiu dacă Republica Moldova este pregătită pentru un asemenea pas. Problema respectivă, privită din punctul de vedere al cetăţeanului, da, probabil cetăţenii vor susţine un astfel de proiect, pentru că oamenii întotdeauna zic că mai bine alegem noi direct, fie că e vorba de preşedinte de primar, deputaţi. La un moment se propunea ca oamenii să-şi aleagă pînă şi sectoristul, procurorul, judecătorul ş.a.m.d. Şi eu sînt sigur că, dacă s-ar merge pînă la organizarea unui referendum în această problemă, oamenii ar zice că vor să-şi voteze o dată la patru ani şi procurorii, şi judecătorii, nu doar deputaţii. Probabil, oamenii vor susţine o asemenea iniţiativă, dacă ea va fi supusă unui referendum”, a explicat Igor Volnițchi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Analistul politic atenționează că alegerea viitorilor deputați în baza sistemului electoral uninominal (sau mixt) comportă riscuri serioase pentru electorat. Potrivit lui, așteptările oamenilor ar putea fi ușor trădate de politicieni, imediat după alegeri.

„Omul va vota, crezînd că votează, spre exemplu, un candidat independent, ca după alegeri să se pomenească că el nu a fost chiar atît de independent, ca după alegeri să se pomenească cu acest deputat trecut deja în altă tabără politică, alipindu-se în alt partid. Posibilităţile de prostire a populaţiei în baza acestui sistem sînt foarte şi foarte mari. Dacă totuşi se va ajunge să se discute oficial în Parlament despre modificarea sistemului electoral, nu trebuie abordată problema pur tehnic, modificăm Codul electoral şi atît. Trebuie modificată toată legislaţia conexă – legislaţia penală, legislaţia administrativă, legea cu privire la partide. Toate chestiile acestea trebuie modificate”, a punctat Volnițchi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?