Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Impozite mai mari pentru cei care dau în chirie un imobil

21 feb. 2017,, 10:15   Societate
9042 0

Cetățenii moldoveni care dau locuințele în arendă vor trebui să plătească impozite mai mari la stat.

În special, dacă anterior ei transferau lunar sub formă de impozit 5 la sută din valoarea contractului de locațiune, atunci, începînd cu 2017, cota impozitului va fi de 7 la sută. În același timp, cota impozitului ar putea fi mai mare, deoarece Guvernul a propus inițial ca cota acestuia să se mărească pînă la 10 la sută, dar în cele din urmă a fost de acord să-l majoreze doar de la 5 la sută pînă la 7 la sută, relatează NOI.md.

Potrivit modificărilor la Codul fiscal, operate în cadrul aprobării politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017, subiecții impunerii – persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, dar transmit în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) bunuri imobile, trebuie să plătească un impozit în valoare de 7 la sută din suma contractului.

Persoanele în cauză sînt obligate în termen de 3 zile de la data încheierii contractului să înregistreze contractul încheiat la autoritatea fiscală, în a cărui rază sînt deservite. Plata acestui impozit este efectuată lunar, cel tîrziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

Dacă imobilul a fost dat în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) după data de 2 a lunii, atunci termenul de achitare în luna curentă va fi a doua zi după încheierea contractului. Valoarea impozitului plătit în avans nu se rambursează.

Inițial Guvernul intenționa să majoreze cota impozitului la veniturile obținute de persoane fizice care transmit în arendă bunurile imobile altei persoane fizice de la 5 la sută pînă la 10 la sută, menționînd că aceeași cotă este prevăzută pentru persoanele fizice care transmit proprietatea în arendă persoanelor juridice. Ministerul Finanțelor a menționat, astfel, că o cotă unică de impozitare în mărime de 10 la sută din valoarea contractului va asigura echitatea fiscală, iar în bugetul de stat vor fi încasați suplimentar circa 2,7 milioane de lei.

Cu toate acestea, în cadrul dezbaterilor pe marginea politicii bugetar-fiscale în Parlament a fost identificată o variantă de compromis de majorare a cotei impozitului doar pînă la 7 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?