Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Capsula Dragon a fost lansată cu succes

20 feb. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
3397 0

Capsula Dragon a fost lansată cu succes, duminică, de la Centrul spațial Kennedy din apropiere de Cap Canaveral în Florida. Compania americană SpaceX a lansat capsula fără echipaj Dragon, la bordul rachetei Falcon 9, pentru prima sa misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), relatează AFP.


Capsula Dragon a fost lansată cu succes și este primul zbor al capsulei Dragon spre avanpostul orbital după accidentul din septembrie anul trecut al lansatorului Falcon. Racheta, lansată la 9:39 ora locală (14:39 GMT), transportă o încărcătură de 2,2 tone de materiale de aprovizionare, dar și materiale de cercetare, pe care astronauții le vor testa pe Stația Spațială Internațională. Capsula este acum pe orbita Pământului și va ajunge pe stație miercuri.

Printre materialele de cercetare de la bordul capsulei Dragon se găsește și o probă experimentală cu un anticorp monoclonal, aflat în teste pentru descoperirea unui leac pentru mai multe boli, printre care și cancerul. Teste de laborator nu au dat rezultate satisfăcătoare pe Pământ, așa că cercetătorii au decis să studieze comportamentul acestor molecule în spațiu, în speranța că vor afla mai multe informații despre acestea.

Compania SpaceX a magnatului Elon Musk a avut prima tentativă de lansare sâmbătă, zborul fiind suspendat cu 13 secunde înainte din cauza unor probleme survenite la motorul rachetei.

Lansarea capsulei Dragon a avut loc din spațiul istoric 39A, la Centrul spațial Kennedy din apropiere de Cap Canaveral în Florida. De aici au fost lansate misiunile Apollo spre Lună, la sfârșitul anilor 1960 și începutul deceniului 1970, precum și navetele spațiale din 1981 și 2011.

Capsula Dragon este proiectată să transporte atât încărcătură de aprovizionare, cât și oameni, spre destinații aflate în spațiu. Dragon a avut primul zbor comercial din istorie, în anul 2012, și s-a întors pe Pământ, tot cu încărcătură. Împreună cu cercetătorii de la NASA, compania Space X dezvoltă în prezent dotările necesare transportului de oameni. Primul text cu echipaj la bord va fi realizat în 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?