X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Abdoulaye Seck: Lipsa unui program cu FMI poate influenţa asupra volumului de finanţare din partea BM

11 apr. 2013,, 13:07   Societate
3494 1
Foto: europalibera.org
Lipsa unui Memorandum cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea influenţa asupra volumului ajutorului financiar oferit de Banca Mondială. O declarație în acest sens a făcut miercuri în cadrul unei conferinţe de presă directorul Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a menţionat că pentru BM este foarte importantă stabilitatea macroeconomică.

"Instituţiile financiare internaţionale oferă resurse financiare pentru programe de dezvoltare doar în condiţiile unei stabilităţi macroeconomice. Asta este o condiţie prealabilă pentru oferirea resurselor financiare. Instabilitatea periclitează creşterea economică de durată şi nu permite implementarea eficientă a programelor de dezvoltare", a anunţat Seck.

Economistul principal al reprezentanţei BM în Moldova, Ruslan Pentcovschi, a precizat că "pentru oferirea resurselor, Banca Mondială are nevoie de evaluarea politicilor macroeconomice".

"În general, noi ne consultăm în acest proces cu experţii de la FMI, care prezintă o analiză a situaţiei macroeconomice", a spus acesta.

Abdoulaye Seck a menţionat că asupra volumelor resurselor financiare poate influenţa şi instabilitatea politică din ţară. De exemplu, din cauza lipsei unui guvern complet funcţional, Moldova ar putea să nu primească un credit de la BM în valoare de $10 mil. pentru diminuarea consecinţelor secetei din vara anului 2012.

Relaţiile dintre Moldova şi FMI s-au înrăutăţit după ce Guvernul a aprobat un şir de proiecte de legi, fără a le coordona cu Fondul. În special, este vorba despre majorarea pensiilor, introducerea impozitului unic consolidat în agricultură, păstrarea pe conturile speciale ale agricultorilor a 12% din TVA. În luna noiembrie 2012, programul de trei ani de finanţare a Republicii Moldova de către FMI a fost prelungit cu trei luni. Se aştepta ca în rezultatul vizitei din februarie-martie experţii Misiunii să evalueze programul şi să ia o decizie cu privire la oferirea ultimei tranşe a creditului deja către finele lunii aprilie, în valoare de circa $76 mil. Programul de finanţare cu FMI, semnat la 29 ianuarie 2010, prevede un ajutor financiar de circa $570 mil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?