X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Greceanîi: Cetățenii trebuie să-și cunoască eroii

16 feb. 2017,, 12:32   Politică
3495 5

"PSRM va face uz de toate posibilitățile legale pentru a nu admite ca restituirea banilor furați din sistemul bancar să fie pusă pe seama cetățenilor".

Declarația a fost făcută de președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, după ce ieri Guvernul a emis un aviz negativ la inițiativa președintelui privind abrogarea Legii ce prevede transformarea în datorie de stat a banilor sustrași din sistemul bancar, comunică NOI.md.

Greceanîi a menționat că, dacă acest proiect va fi respins și de majoritatea parlamentară, fracțiunea va iniția organizarea unui referendum în „problema miliardului furat”.

„Noi vom fi nevoiți să consultăm opinia cetățenilor, vom organiza un referendum consultativ dacă Parlamentul nu va aproba inițiativa președintelui. De asemenea, în Parlament vom insista ca votarea să fie nominală, ca fiecare deputat să voteze separat, astfel ca toată lumea să-și cunoască eroii”, a spus Greceanîi.
Comentînd afirmațiile lui Pavel Filip precum că nu pot fi supuse referendumului probleme legate de bugetul național și de impozite, Greceanîi a menționat că nu premierul este în măsură să stabilească acest lucru, ci Curtea Constituțională.

„Nu este absolut clar ce e prevăzut în lege. În Constituție altceva scrie: probleme ce țin de taxe și impozite, iar «miliardul» nu constituie taxe și impozite. Dacă va fi necesar, vom consulta și opinia Curții Constituționale, nu premierul să ne spună”, a specificat Greceanîi.

În avizul negativ emis de Guvern se menționează că legea propusă spre abrogare și-a produs deja efectul juridic și nu poate fi anulată. Totodată, autoritățile au reiterat că transformarea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci de Banca Națională este una dintre condițiile impuse de FMI, în cadrul programului de finanțare pentru Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?