Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reprezentant al Rusiei: la Tiraspol, în special, mă simt ca acasă

15 feb. 2017,, 09:15   Societate
2616 1

Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, care a sosit în ajun la Chişinău împreună cu o delegaţie rusă, a desfăşurat întrevederi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, cu consilierul preşedintelui pentru reintegrare, Vasile Şova, cu şeful misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, şi "este foarte bucuros că Moldova este pregătită pentru negocieri".

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, desper aceasta el a declarat în cadrul întrevederii de marţi, la Tiraspol, cu preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

"După o pauză îndelungată în contactele noastre, sînt foarte bucuros să mă aflu din nou la Tiraspol. În Transnistria, în general, şi la Tiraspol, în special, mă simt ca acasă. Sînt foarte bucuros că pauza a fost depăşită. Vreau să sper că această pauză va fi depăşită şi în procesul de negocieri", a spus Gubarev, care a recunoscut că procesul de negocieri se desfăşoară anevoios din motive obiective şi subiective.

"În dimineaţa zilei de astăzi am discutat cu domnul Bălan unele chestiuni practice şi cred că sîntem aproape de găsirea unei soluţii reciproc avantajoase", a spus diplomatul.

El a reiterat poziţia neschimbată a Rusiei privind problema transnistreană, amintind de afirmaţiile recente ale Preşedintelui Vladimir Putin precum că "Federaţia Rusă îndeplineşte şi va îndeplini angajamentele pe care şi le-a asumat în calitate de mediator în reglementarea relaţiilor moldo-transnistrene, de garant al înţelegerilor atinse în cadrul procesului de negocieri".

Liderul de la Tiraspol a confirmat că Transnistria se pronunţă pentru continuarea procesului de negocieri, cît de dificil n-ar fi, şi pentru menţinerea platformei "5+2".

"S-au acumulat o mulţime de probleme pe care sîntem gata să le discutăm cu partea rusă, care este garantul principal reglementării relaţiilor între Transnistria şi Moldova. De la începutul anului am avut mai multe întrevederi la diferit nivel - cu reprezentanţii OSCE şi ai Uniunii Europene, cu ambasadorii diferitor ţări, cu preşedintele RM, Igor Dodon, şi cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, Sebastian Kurz. Chiar dacă aceste întrevederi au avut un caracter de familiarizare, în cadrul acestora au fost abordate subiecte importante. Sînt o mulţime de nuanţe care nivelează eficienţa procesului de negocieri. Aş vrea să ştim care este poziţia dumneavoastră şi să obţinem sprijinul dumneavoastră", a spus el.

În cadrul vizitei la Tiraspol, Gubarev s-a întîlnit şi cu primul preşedinte al Transnistriei, Igor Smirnov, care în prezent este şeful adunării primilor deputaţi transnistreni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?