X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 502
Preşedintele stiri: 3997

Interzicerea importului cărnii de pasăre din anumite regiuni

14 feb. 2017,, 12:41   Economie
2289 0

Interdicția privind importul cărnii de pasăre din anumite regiuni le-a fost aplicată tuturor agenților economici și persoanelor fizice.

Potrivit datelor Agenției "Infotag", informația respectivă a postat-o pe site-ul său Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit datelor de pe site-ul ansa.gov.md, în 21 de țări ale lumii au fost înregistrate focare de gripă aviară. ANSA a impus interdicții asupra importului de păsări vii, carne și ouă dintr-o serie de regiuni din: România, Ucraina, Rusia, Germania, Polonia, Republica Cehă și din alte țări. Perioada interdicțiilor, precum și lista țărilor și regiunilor este actualizată săptămînal, permanent pe site, în funcție de schimbările survenite în situația epidemiologică. Datele pentru Chișinău sînt oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).


Pentru a avea posibilitatea de a importa în țară carne de pasăre, operatorul economic trebuie să prezinte la vamă Certificatul de origine, care să confirme inofensivitatea mărfurilor sale. În cazul persoanelor fizice, în lipsa documentelor oficiale de origine a mărfurilor, acestea nu vor putea importa carne de pasăre în Moldova

În scopul prevenirii contaminării păsărilor, ANSA a elaborat planuri separate de prevenire a riscurilor biosecurității pentru companiile mari și gospodăriile mici. Au fost organizate seminare de instruire pentru angajații ANSA cu privire la modul în care trebuie să acționeze și să informeze populația despre gripa aviară.

Directorul adjunct al ANSA Vsevolod Stamati a menționat, ieri, la conferința de presă, că "sînt supuși riscului atît toți acei care cresc păsări în cantități mari, cît și cei din gospodăriile mici".

"Producătorii trebuie să sporească securitatea efectivului de păsări și a alimentației acestora. În cazul respectării recomandărilor, riscul de infectare a păsărilor va fi minim", a spus oficialul.

Potrivit spuselor lui, segmentul de graniță din Transnistria ar putea crea probleme, din punct de vedere epidemiologic. În acest sens, personalul ANSA va monitoriza mai intens satele și orașele de la frontiera administrativă cu Regiunea transnistreană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?