X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Crește numărul deceselor din cauza hipertensiunii arteriale. Vezi motivul

10 apr. 2013,, 14:11   Societate
3627 0
Foto: sanatate.bzi.ro
Numărul deceselor din cauza hipertensiunii arteriale este în creștere cu circa 34 la sută față de anul precedent, iar medicii argumentează acest fenomen prin adresarea tardivă a bolnavilor la doctor.

Potrivit Ministerului Sănătății, la evidenţă se află doar 10 la sută din populaţie. Pentru a informa oamenii despre pericolul afecțiunii, ministerul de resort, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, CNAM, Direcția Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău și Clubul „Prosănătate”, desfășoară în perioada 7-12 aprilie 2013 mai multe activități prilejuite de Ziua Mondială a Sănătății, cu genericul „Hipertensiunea arterială”

Conform medicilor, hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, care determină cele mai multe decese în rîndul populaţiei, ca accidentul vascular cerebral (ictus) şi infarctul miocardic, precum şi pentru afecţiuni renale.

Astfel că pentru prevenirea şi controlul acestei maladii, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să adopte un regim alimentar sănătos, să reducă consumul de sare, să facă sport pentru a menține masa corporală în limitele normei, să renunţe la fumat, să reducă consumul de alcool și să gestioneze stresul.

Potrivit Centrului de Management în Sănătate Publică, în 2012, în Republica Moldova erau înregistraţi circa 400 de mii de bolnavi cu hipertensiune arterială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?