X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Specialiștii atenționează! Apa din fîntîni și izvoare este periculoasă

10 feb. 2017,, 12:25   Societate
3619 0

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CSPC) atenționează asupra faptului că apa din fîntîni și izvoare poate provoca intoxicații, din cauza nitraților pe care o conține, transmite NOI.md.


Potrivit acestora, calitatea apei din fîntîni și izvoare este periculoasă din cauza unor factori externi, precum ploile abundente și topirea în masă a zăpezii, amplasarea WC-urilor și a gropilor de canalizare în apropiere etc.

Consumul apei cu nitrați poate avea consecințe grave, uneori chiar fatale, asupra copiilor, mai ales celor care nu au împlinit vîrsta de un an. Odată ajunși în organism, nitrații se transformă în nitriți, care la absorbție se combină cu hemoglobina și formează methemoglobina. Aceasta este incapabilă de a fixa și de a transporta oxigenul de la plămîni către țesuturi, ceea ce duce la anoxie manifestată prin cianoză, asfixie și chiar deces.

Apa poluată nu prezintă mare pericol pentru maturi, însă nu este recomandată femeilor însărcinate. Cauzele principale de sporire a nitraților în apa de la fîntîni și izvoare sînt agricultura și condițiile de igienă.

Specialiștii CSPC atenționează populația că starea de sănătate a fiecărui cetățean se află în strînsă legătură cu starea mediului, din acest considerent trebuie să avem grijă de tot ce ne înconjoară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?