X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Krasnoseliskii a lipsit guvernul de dreptul de a gestiona contul special de gaz

9 feb. 2017,, 15:30   Politică
9107 0

Încasările şi cheltuielile mijloacelor de pe contul special de gaz din Transnistria vor fi controlate în comun de Guvern, Sovietul Suprem (SS) şi Curtea de Conturi. Acestea sunt prevederile la legislaţie adoptate la iniţiativa liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

După cum a informat anterior INFOTAG, în timpul fostului preşedinte Evghenii Şevciuk, contul special de gaz era gestionat exclusiv de Guvern, iar eficienţa cheltuirii acestor bani trezea multe întrebări. De exemplu, "Cât de rezonabil este ca în condiţiile în care republica se confruntă cu deficit, să fie construite clădiri pompoase sau să fie procurate automobile luxoase pentru funcţionari şi pentru întreprinderile de stat?".

Ministrul Industriei şi Dezvoltării Regionale, Nicolai Gliga, a spus la un post de televiziune că "a existat o anumită lipsă de transparenţă în anumite acţiuni ale conducătorilor, iar acest fapt a dus la neînţelegeri şi neîncredere: cum se cheltuiesc banii pentru gaz, care, practic, sunt cei care formează bugetul, care sunt sursa bugetului".

Potrivit lui, problema controlului banilor de pe acest cont a fost acutizată în anul 2016, după controalele efectuate de Curtea de Conturi, care a constatat că din cont lipsesc 600 mil. ruble (peste mil.).

Conform legii, contul special de gaz a fost deschis de "Tiraspoltransgaz" la Banca Centrală Transnistreană cu scopul de efectua decontări curente cu furnizorul general pentru cazul consumat şi cu organizaţiile de transportare a gazului pentru serviciile acordate de tranzitare prin RMN. În acelaşi timp, se permite acordarea de pe cont a împrumuturilor către bugetul republican şi fondul social, precum şi către întreprinderile din complexul energetic cu capital de stat.

De asemenea, a fost creat "un cont special de acumulare unde sunt virate plăţile persoanelor fizice, organizaţiilor şi întreprinderilor ce se află sub jurisdicţia RM şi amplasate pe teritoriul Transnistriei. Aici sunt transferate plăţile pentru serviciile de transportare a gazului prin conductele magistrale pe teritoriul RMN şi prin reţelele de distribuţie din partea persoanelor juridice".

INFOTAG precizează: Transnistria nu mai plăteşte din anul 2009 pentru gazul rusesc consumat, direcţionând banii colectaţi de la consumatori pentru "acoperirea deficitului bugetar". Astfel, datoriile regiunii pentru gaz au depăşit mlrd. Formal, acestea sunt trecute în contul datoriei întreprinderii moldo-ruse "Moldovagaz".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?