X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

EAU își extinde cooperarea cu Moldova

9 feb. 2017,, 10:30   Economie
3308 4

Emiratele Arabe Unite sînt interesate în consolidarea parteneriatului politic și economic cu Republica Moldova, dar și să ofere țării noastre expertiză şi asistenţă logistică în domeniile selectate.

Printre domeniile de interes au fost evidenţiate: infrastructura, agricultura, securitatea alimentelor, sectorul IT. Acest fapt a fost menționat de către ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Sultan bin Saeed Al Mansouri, la întîlnirea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, transmite NOI.md.

El a salutat desfăşurarea la Chișinău a Forumului Oamenilor de Afaceri din cele două ţări şi l-a invitat pe premierul Pavel Filip să participe la Forumul de Investiţii de la Abu Dhabi din aprilie 2017, precum şi la Expo Dubai 2020.

În cadrul întîlnirii Pavel Filip și Sultan bin Saeed Al Mansouri au discutat subiecte ce ţin de consolidarea dialogului bilateral, de dezvoltarea relațiilor comercial-economice, cu accent pe atragerea investiţiilor din EAU în economia Republicii Moldova.

Șeful Cabinetului de Miniştri a specificat că Republica Moldova a semnat un Acord cu FMI, care prevede un program ambițios de relansare și dezvoltare a economiei țării. De asemenea, s-a reuşit dezghețarea asistenței financiare din partea donatorilor externi și asigurarea accesului la surse financiare internaționale. De aceea, Moldova, în viziunea prim-ministrului, este o ţară sigură pentru investiţii.

„Sîntem într-un proces continuu de activizare și consolidare a relațiilor multisectoriale cu vecinii și cu statele din regiune. În general, Moldova are relații foarte bune cu vecinii săi şi e o poartă către UE prin faptul că are un acord de liber schimb cu țările UE”, a spus Pavel Filip, numind Moldova „ţară-cheie” în cadrul planului regional din punctul de vedere al potenţialului investiţional.

Premierul a menţionat că prioritatea numărul unu a Guvernului este atragerea investiţiilor străine şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. În acest scop, au fost luate o serie de decizii importante privind ameliorarea mediului de afaceri: reducerea numărul structurilor cu funcţii de control și a numărului de acte permisive, dar și a numărului de rapoarte pe care agenţii economici trebuie să le prezinte instituţiilor statului.
"Sîntem flexibili și vom face tot posibilul pentru a înlătura orice bariere birocratice cu care se confruntă reprezentanții mediului de afaceri. Vă invităm să participați cu investiții în domeniile care vă interesează. Noi vom crea mai multe oportunități de investiții prin aplicarea mecanismelor zonelor economice libere, parcurilor industriale și IT", a subliniat Pavel Filip.

El le-a propus companiilor din EAU să participe activ la procesul de privatizare din Moldova, planificat pentru anul 2017, în cadrul căreia vor fi expuse în vînzare companii autohtone din diverse domenii. Potrivit şefului Executivului, anul 2017 trebuie să devină pentru Moldova un an de creştere economică şi de investiţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?