X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Găgăuzia a fost sărbătorită cea dea treia aniversare a referendumului

2 feb. 2017,, 17:15   Societate
3135 3

Joi, în Găgăuzia, a fost sărbătorită a treia aniversare a referendumurilor privind vectorul politicii externe de dezvoltare a Moldovei și statutul amînat al autonomiei.

În centrul Comratului a fost instalată o scenă improvizată cu inscripția "Ziua Manifestării Voinței Poporului". Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a spus la miting că "La 2 februarie 2014 găgăuzii au declarat că doresc să vadă Republica Moldova un stat independent și neutru, Moldova să se afle în relații de prietenie cu Rusia, fără să uite despre parteneriatul cu alte state".

Potrivit părerii ei, asupra organizatorilor referendumului și participanților acestuia autoritățile Moldovei au întreprins "măsuri de presiune și constrîngere".

"Au fost deschise dosare penale. Au venit cu vizite reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, convîndu-ne să renunțăm la idee. Dar poporul a fost atît de puternic în această dorință a sa, că s-a întîmplat ceea de ce avem nevoie și acum - de unitatea puterii și a populației. Sînt nostalgică după acele timpuri și vreau ca o asemenea unitate a poporului găgăuz să se păstreze. Ideile anului 2014 sînt actuale și astăzi", a spus Vlah.

Ea a subliniat faptul că găgăuzii "vor să trăiască bine în Moldova, dar conducerea trebuie să audă și să ia în considerare autonomia".

Primarul Taracliei Serghei Filipov a amintit că găgăuzii și locuitorii raionului Taraclia (populată preponderent de etnici bulgari - "I"), locuiesc alături 200 de ani.

"Am fost împreună cînd a fost campania lui Mircea Druc (prim-ministrul Republicii Moldova în anii 1990-1991. -"I") spre sud. Noi nu am putut să nu fim alături, în acele zile din februarie 2014. Anume de aceea am luat decizia de a organiza reuniuni comune ale cetățenilor în localitățile raionului Taraclia. Eu am fost, de asemenea, în multe sate din Găgăuzia, unde era prezent un spirit național fără precedent. Referendumul a intrat în istorie, fiind evaluat de către istorici. Din aprecierile lor rezultă că referendumul a zguduit întreaga țară, iar unionismului și-a pierdut sensul", a spus primarul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?