Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Calmîc: Rusia este un partener strategic al Moldovei

2 feb. 2017,, 11:00   Economie
3154 7

Rusia este un partener strategic al Moldovei și țara noastră este interesată să restabilească relațiile bilaterale, să intensifice relațiile comercial-economice cu Federația Rusă, precum și să realizeze proiecte investiționale reciproc avantajoase.

Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, la Forumul de Afaceri Moldo-Rus, care a avut loc la Chișinău, în cadrul Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova", transmite NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, chiar dacă Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu UE, autoritățile de la Chișinău consideră că acest document completează Acordul de liber schimb cu statele CSI.

Octavian Calmîc a subliniat că Acordul de asociere al țării noastre cu UE nu influențează negativ asupra relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în plus, poate contribui la circulația mărfurilor de la est spre vest și viceversa în regimuri preferențiale.

O altă direcție de cooperare moldo-rusă, care dispune de un potențial nevalorificat pînă la capăt, în opinia ministrului Economiei, îl constituie colaborarea regională, care oferă posibilitatea inițierii unor proiecte bilaterale de perspectivă și reciproc avantajoase pentru ambele părți.

Octavian Calmîc a menționat că Federația Rusă este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar autoritățile sînt interesate în dezvoltarea relațiilor bilaterale. „Dar pentru aprofundarea acestora avem nevoie de soluționarea unor probleme apărute în relațiile noastre pe parcursul ultimilor ani”, a spus Octavian Calmîc

El și-a exprimat speranța că după activizarea, în anul 2016, a dialogului bilateral, cînd după o pauză de patru ani a fost organizată ședința Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, în anul curent vor fi obținute progrese concrete la soluționarea problemelor existente, inclusiv eliminarea taxelor vamale, reluarea totală a exporturilor pe piața rusă etc.

Adresîndu-se mediului de afaceri din Federația Rusă, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că Republica Moldova este interesată în realizarea unor proiecte investiționale, cu participarea companiilor din ambele state, în diverse domenii, utilizînd atît posibilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, cît și de platformele regionale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?