X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon va fi încurajat la Bruxelles să continue cooperarea cu UE – opinie

1 feb. 2017,, 12:59   Politică
5368 20

În cadrul vizitei preconizate la Bruxelles a președintelui Dodon, oficialii europeni vor încerca să-l convingă de necesitatea continuării dialogului cu UE.

Declarația aparține fostului raportor al APCE pentru Republica Moldova Egidijus Vareikis și a fost punctată într-un interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

Parlamentarul CE a remarcat că, în ciuda declarațiilor făcute de Igor Dodon la Moscova cu privire la denunțarea Acordului de asociere, comunitatea europeană își dorește ca „Moldova să rămînă de partea occidentală”. Politicianul s-a referit și la relația dintre președintele moldovean și Moscova.

„De fapt, președintele Dodon nu spune că dorește terminarea Acordului de asociere. Eu citesc în ceea ce spune că, de fapt, Acordul de asociere s-a făcut în grabă, că nu este echilibrat, iar el dorește să stabilească relații mai bune cu UE, mai convenabile pentru Republica Moldova. UE are nevoie de Moldova. Ne dorim ca țara să rămînă de partea occidentală. Cred că oficialii de la Bruxelles îl vor încuraja pe Dodon să continue colaborarea cu UE în ciuda acestor declarații făcute la Moscova. Relațiile dlui Dodon cu Moscova sînt, din punctul meu de vedere, cît se poate de naturale. A promis în campania electorală o apropiere de Moscova. Iată, se ține de promisiune”, a explicat Egidijus Vareikis.

Întrebat dacă totuși anularea Acordului de asociere cu UE este posibilă și în ce condiții, parlamentarul a punctat: „Dacă Brexitul a fost posibil, orice este posibil”. „Altfel spus, un acord de asociere este și mai simplu de rupt. Dacă o țară asta dorește, sigur că este posibil. Cum anume, nimeni nu știe, căci ar fi prima țară asociată care ar dori așa ceva. Ar fi un experiment și pentru UE. Dar nu putem spune că o țară nu are dreptul să denunțe acordul, daca l-a semnat. Nu sîntem în Uniunea Sovietică. Depinde ce fel de despărțire dorește o țară – totală sau parțială. Dacă Moldova dorește să se alăture Uniunii Vamale, atunci apartenența ei în această organizație îi va dicta limitele de mișcare cu UE”, a subliniat politicianul.

Menționăm că în perioada 6-8 februarie Igor Dodon va efectua prima sa vizită oficială la Bruxelles. Programul întrevederilor urmează a fi dat publicității ulterior.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?