Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un expert polonez va oferi consultanţă Biroului Național de Statistică

31 ian. 2017,, 13:00   Societate
2357 2

La 2-3 februarie expertul polonez în sistemul informaţional geografic (GIS) Janusz Dygaszewicz va desfăşura un seminar la Chişinău privind proiectarea şi dezvoltarea bazelor de date statistice geospaţiale ca bază pentru analiza spaţială şi diseminarea hărţilor statistice tematice.

Surse din cadrul Biroului Naţional de Statistică au relatat că expertul a sosit deja în Moldova şi participă la reuniunile grupului de lucru responsabil de introducerea sistemului informaţional geografic în cadrul statisticii naţionale.

În timpul vizitei precedente, Dygaszewicz a spus că "sistemul GIS ajută la corelarea datelor statistice cu datele spaţiale, datele geografice. Diseminarea în mod clasic sau tradiţional înseamnă plasarea datelor în tabele sau în anumite publicaţii sau utilizînd anumite instrumente grafice. Sistemul GIS ne ajută să diseminăm aceste date pe hartă nemijlocit".

În opinia lui, Moldova are o şansă foarte bună de a introduce sistemul GIS într-o modalitate destul de rapidă, căci dispune de personal calificat, dar şi de date statistice relevante. Totodată, BNS are o cooperare foarte bună cu agenţia responsabilă de cartografiere, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, care îi poate pune la dispoziţie hărţile geografice şi nivelele – straturile geografice.

Dygaszewicz este directorul Departamentului de programare şi coordonare a cercetărilor statistice la Biroul Central de Statistică al Poloniei şi preşedinte al Forumului European pentru Geografie şi Statistică.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?