Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Elita din Coreea de Nord începe să critice deschis regimul de la Phenian

25 ian. 2017,, 22:00   Externe
3978 1

Elita din Coreea de Nord începe să critice deschis regimul de la Phenian.

Pe măsură ce în statul nord-coreean pătrunde tot mai multă informaţie din afară, membrii elitei își manifestă tot mai deschis nemulțumirea faţă de liderul Kim Jong Un şi administraţia acestuia.

Thae Yong Ho, care a ocupat al doilea loc în ierarhia ambasadei nord-coreene la Londra şi care a fugit în Coreea de Sud în august 2016, a început din decembrie 2016 să facă declaraţii în presă, inclusiv într-o serie de show-uri televizate, cu privire la fuga sa din Coreea de Nord şi la viaţa ca diplomat nord-coreean, conform Agerpres.

„Dezacordurile ori criticile de mică anvergură împotriva regimului devin tot mai frecvente, în timp ce pînă mai ieri erau de neconceput”, a declarat fostul diplomat. „Trebuie să turnăm benzină peste Coreea de Nord şi să-i lăsăm pe nord-coreeni să-i dea foc”, a spus Thae Yong Ho.

El este, de altfel, cel mai înalt oficial care fuge din Coreea de Nord şi apare în viaţa publică a Coreii de Sud după Hwang Jang Yop în 1997, artizanul ideologiei nord-coreene „Juche”, care combină marxismul şi naţionalismul extrem.

Thae Yong Ho a mai spus că elita ţării a urmărit cu nelinişte cum în ţări ca Vietnam, Cambodgia şi fosta URSS au loc reforme economice şi sociale. El a mai adăugat că mai sînt şi alţi diplomaţi nord-coreeni în Europa pe cale să fugă în Coreea de Sud.

Atunci cînd a fost întrebat dacă în locul lui Kim Jong Un ar putea ajunge la cîrma Coreii de Nord fratele acestuia Kim Jong Chol, fostul diplomat a subliniat că acesta „nu este interesat de politică, ci doar de muzică”.

„Nu-l interesează decît Eric Clapton. Dacă ar fi fost un om obişnuit, sînt convins că ar fi fost un foarte bun chitarist profesionist”, a menţionat Thae Yong Ho.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?