X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert, despre posibilitatea organizării unui referendum

25 ian. 2017,, 11:35   Politică
6240 13

Calea spre desfăşurarea unui referendum în Moldova nu este una rapidă, fiind îngrădită de anumite condiţii, consideră expertul în drept constituţional, fostul judecător al Curţii Constituţionale (CC) Nicolae Osmochescu.

Solicitat să comenteze intenţia Preşedintelui RM, Igor Dodon, de a obţine dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate prin plebiscit, el a subliniat că preşedintele are astfel de împuterniciri.

„Acest lucru este stipulat în articolul 73 al Constituţiei. Însă orice iniţiativă de desfăşurare a referendumului trebuie să primească avizul pozitiv al CC. «Pentru» trebuie să voteze cel puţin patru judecători. În continuare, iniţiativa ajunge în Parlament şi trebuie să fie votată de majoritatea deputaţilor. Apoi Parlamentul anunță referendumul. Referendumul poate fi desfăşurat în decurs de şase luni”, a spus el.

Osmochescu a menţionat că referendumul nu poate fi desfăşurat de două ori în decurs de un an în privinţa aceleiaşi probleme.

„În afară de preşedinte, în Codul electoral sînt indicate şi alte părţi ce pot iniţia un referendum. În primul rînd, e vorba de Parlament şi Guvern, precum şi de grupurile de iniţiativă ale cetăţenilor care trebuie să colecteze cel puţin 200 de mii de semnături din cel puţin jumătate din unităţile teritorial-administrative ale republicii”, a explicat el.

Expertul a amintit că dorinţa şefului statului de a obţine mai multe împuterniciri nu este ceva nou pentru Moldova.

„Acelaşi lucru a încercat să facă şi preşedintele Petru Lucinschi în 1998. Fiecare care ajunge preşedinte vrea să pară mai puternic, capabil „să soluţioneze problemele”. Dar trebuie să înţeleg clar că Moldova este o ţară parlamentară. Toate problemele ţării le soluţionează Parlamentul, iar toate mijloacele sînt concentrate în Guvernul numit de Parlament. Aşa că iniţierea referendumului este posibilă, dar de la dorinţa de a-l desfăşura şi pînă la realizarea acestuia de facto este o mare distanţă în timp”, a spus Nicolae Osmochescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?